UDARIO NA TEMELJE BOSNE I HERCEGOVINE I DAYTONSKOG SPORAZUMA

Komšić se u Sloveniji založio za ukidanje konstitutivnosti naroda

Predsjedavajući i drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas na panelu lidera „Budućnost Europe – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kako je BiH moguća bez konstitutivnosti i da bi država trebala biti multietnična u pravom smislu riječi, uređena na europskim vrijednostima gdje je u centru pojedinac – građanin, prenosi N1.

Komšić je u Sloveniji kazao kako je SSSR uveo pojam konstitutivnosti.

“Konstitutivnost u ustavnim sustavima je takvo rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza. To je bio pokušaj te zemlje da riješi u to vrijeme etnička pitanja. Vi možete biti multietničko, multikulturalno, multikonfesionalno društvo bez te konstitutivnosti, bezbroj je takvih primjera”, kazao je Željko Komšić.

Dodao je kako je Komunistička partija Jugoslavije po automatizmu preuzela tu ideju od SSSR-a. “To je u tom trenutku bio vrlo koristan institut jer je čuvao Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je.

Na pitanje voditelja panela je li moguće urediti BiH bez te konstitutivnosti, Željko Komšić je odgovorio da jeste.

“Moguće je biti multietnički. U osnovi sustava treba biti pojedinac, čovjek i njegova prava. Zaštitit njega zaštitili ste sve što treba u jednom multietničkom društvu. Nitko zbog toga neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom ili Jevrej ako bi se odustalo od principa konstitutivnosti i okrenuli se europskim vrijednostima”, poručio je na kraju Komšić.

Konstitutivnost i jednakopravnost naroda je temeljno načelo Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH. Ukidanje konstitutivnosti i uvođenje građanskog modela jedan čovjek-jedan glas, značilo bi pretvaranje BiH u državu većinskog naroda tj. Bošnjaka. /HMS/

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. Šuplja Sarajevska prića, u zemlji gdje bošnjaci ne ulaze i kafiće koje drže druge nacije :p

Comments are closed.

Najnovije

NAJUTJECAJNIJI NJEMAČKI LIST:

Da je ’45. postojao Haag Tito bi bio osuđen za ratne zločine na doživotni zatvor

Najutjecajniji njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem autor teksta tvrdi da bi ti Tito, da je 1945. postojao...