ANALIZA

Komšić će vrlo brzo biti odbačen kao teret ne samo SDA, već i zapreka prosperitetu Bošnjaka i BiH

Željko Komšić svjestan je da postoje samo dva načina da preživi kao političar. Prvi je da neprestano laže i obmanjuje javnost, a drugi da Hrvate i Srbe, te Hrvatsku i Srbiju  neprestano predstavlja kao neprijatelje Bošnjaka, one kojima je cilj podjeliti državu Bosnu i Hercegovinu i tako uništiti i Bošnjake, kojima je BiH jedina domovina. Komšić je prisiljen to raditi i širiti iluziju o pretvaranju BiH u građansku, tj. bošnjačku državu, jer jedino tako može biti upotrebljiv kao oruđe političkog podčinjavanja Hrvata bošnjačkoj političkoj volji. Jedino lažima i šovinizmom Komšić može privući dovoljno bošnjačkih glasova da bi “prebacio” izbornu volju Hrvata i zasjeo na mjesto koje mu ne pripada- ni po Ustavu, ni po pravu ni po pravdi.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

“Časni i pošteni Komšić”, laže čim zine. Bezbroj je primjera za to. On tako tvrdi da je građanski koncept europski standard, što je u opreci s činjenicom da je sjedište EU upravo u Belgiji- zemlji koja je organizirana ne kao grašanska država, već kao kao federacija naroda-Valonaca, Katalonaca i Njemaca. Tvrdi i kako je konstitutivnost naroda “sovjetski koncept”, iako je riječ o temeljnom ustavnom načelu BiH, na kojem egzistira i ustavni poredak europskih država, ne samo Belgije, već i Švicarske. Pa ni Europska unija nije utemeljena na građanskom konceptu,već na načelima konsocijacijske demokracije. Uostalom da su europske vrijednosti upravo suprotno onom što  on zagovara potvrdio je i Europski parlament, koji je, u čak tri rezolucije, preporučio vlastima BiH reformu institucija kroz “poštivanje načela federalizma, decentralizacije, legitimnog predstavlja naroda i supstidijarnost”. Jedna od Komšićevih obmana je i tvrdnja kako je ono za što se zalažu HDZ i Hrvatska u suprotnosti s 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Što je, također, laž. Upravo u točki 4. d) Mišljenja EK stoji kako je potrebno “provesti i presude Ustavnog suda BiH”. Tko ne vjeruje, neka pročita. Koliko je Komšić patriota i koliko mu je istinski stalo do BiH pokazuje i time što se protivi provođenju presude najviše sudske instance države u koju se svakodnevno zaklinje.

Primjeri Komšićevog produciranja mržnje

I primjera Komšićevog produciranja mržnje prema Hrvatima, njegovog drugog “modusa operandi” je bezbroj, od njegove izjave da on “okreće svoj mitraljez prema Mostaru”, koja ga je svrstala u red psihički nestabilnih ličnosti, prema ocjenama neuropsihijatara, preko poruka s njegovim predizbornih skupova o “nabijanju na kolac Čovića i silovanja hrvatske predsjednice Grabar Kitarović”, pa do najnovijeg protivljenja odlasku lidera SDA Bakira Izetbegovića u Zagreb.

Komić kaže kako je Izetbegoviću rekao da on ne bi išao u Zagreb, jer se time l”egitimira mješanje Hrvatske u unutarnje stvari BiH”. Istina je, međutim, kako nitko sretniji od njega ne bi bio kada bi ga bilo tko iz vlasti Hrvatske pozvao u posjet, jer bi to predstavio kao priznanje da je legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH. Takvo što službenom Zagrebu ne pada na pamet. No, kako on ne može u Zagreb, osim privatno kod olinjalog zagovornika unitarne BiH Stipa Mesića, onda je od puta u Banske dvore pokušao odvratiti i Izetbegovića. No, ovaj mu je, prema Komšićevom priznanju, kazao kako “treba razgovarati i pokušati praviti neku vrstu prijatelja i u HDZ-i u Zagrebu”. Komšića je to, ne treba sumnjati, posebno zaboljelo, jer se relaksiranjem hrvatsko- bošnjačkih odnosa, što bi se dogodilo i kroz implementaciju presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, odnosno omogućavanje izbora legitimnih predstavnika i hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH i Federalni dom naroda, odsjekla politička grana na kojoj sjedi.

Bošnjacima ne može biti u interesu pretvaranje Hrvata u neprijatelje

Bošnjacima kao narodu, a i Bosni i Hercegovini, ni kratkoročno ni dugoročno ne može biti u interesu produbljivanje neprijateljstava prema Hrvatima u BiH i Republici Hrvatskoj, a to se čini upravo nametanjem Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva. Upravo suprotno. Popravljanje odnosa s bh Hrvatima i Hrvatskom, omogućavaju i Bošnjacima i svim grašanima BiH prosperitetnu budućnost u Europskoj uniji i NATO-u. Put u zajednicu europskih obitelji, u kojima će i Bošnjaci vremenom uživati sve blagodeti europske demokracije, vladavine prava, uključujući i bolji životni standard, vodi upravo preko Hrvatske, kao članice EU i NATO-a, dakle, kroz jačanje prijateljstva, a ne neprijateljstva i prema Hrvatima u BiH i prema Hrvatskoj. Pretpostavka za to je minimum koji traže Hrvati- omogućavanje onog što su njihova ustavna prava- da mogu, bez dominantnog utjecaja Bošnjaka, izabrati svoje predstavnike u institucije, koje su po Ustavu, predstavništva tri naroda- Predsjedništvo i domovi naroda.

-Odnos BiH s Hrvatskom je vitalno važan za BiH, za Bošnjake i Hrvate u njoj. To je u nedavnoj prošlosti potvrđeno na najizravniji način. Sukob Hrvata i Bošnjaka 1992-1993 je otvorio prostor napredovanju Mladićeve vojske, omogućio etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka s pola teritorija BiH, hrvatski korpus je skoro prepolovljen. Washingtonski sporazum, odnosno bošnjačko-hrvatski sporazum je napravio potpuni obrat, politički i vojni, bio je priprema za Dejtonski sporazum, za mir i oporavak zemlje Šutnja i durenje sigurno nisu put do rješenja. Razgovor je donio i rješenje za Mostar, i sva prethodna rješenja koja su omogućila prestanak konflikta a zatim i oporavak BiH, izjavio je Izetbegović danas za agenciju Fena, pokazujući kako je svjestan važnosti dobrih odnosa sa svojim sugrađanima Hrvatima, ali i Republikom Hrvatskom.

Točka razlaza

Ova Izetbegovićeva izjava jedna je od točki razlaza s Komšićem, koji niti hoće, niti može razgovarati ni s predstavnicima Hrvata, a ni s Hrvatskom. On nije politiučar koji bilo što rješiti, već zapreka rješenju konflikta između Bošnjaka i Hrvata, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. I zato, bez obzira koliko ga branio, tvrdnjama kako je on “sačuvao čast mnogih Hrvata” boreći se na strani ARBiH i “nesudjelovanjem u UZP-u”, Komšić će Izetbegoviću vrlo brzo postati teret kojeg će morati odbaciti, želi li napredak Bosni i Hercegovini i svom bošnjačkom narodu.

A to je moguće jedino odbacivanjem iluzije o pretvaranju BiH u bošnjačku državu kroz koncept građanske države i pristajanje na provedbu, uz presude Europskog suda za ljudska prava, i presude Ustavnog suda u predmetu Ljubić, koja osigurava da BiH bude ono što jedino može biti -država tri ravnopravna i prijateljska naroda. Uostalom, na to se, uz međunarodne svjedoke obvezao i potpisujući dva sporazuma s Čovićem sredinom lipnja u Mostaru. Provedba drugog sporazuma, nakon što je proveden dio prvog sporazuma, kojim je omogućeno održavanje izbora za Gradsko vijeće Mostara, što se neće moći izbjeći, jer ugrožava kredibilitet predstavnika velikih zapadnih sila SAD, EU i Velike Britanije, označit će i definitivni politički kraj Željka Komšića. I proizvodnju možebitnih novih komšića u budućnosti./HMS/

1 COMMENT

  1. Ja mislim da je plan unitarizacije prekooceanski, a da su ga Bosnjaci objerucke prihvatili. Kada stvari pogledamo tako onda bude jasno zasto su po zatvorima zavrsavali Jelavic i Covic, zasto je unistena Hercegovacka banka, Aluminij…Takodjer sva proizvodnja oruzja je prepustena Bosnjacima u ruke, a i to nesto govori. Lagano ubijanje politicki i ekonomski traje 20 godina i nece tek tako stati, nece sigutno bez nase “radikalne” reakcije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...