MINISTAR U VLADI ZDŽ

JELIĆ: Napuštanjem sjednice pokazali smo da štitimo Ustav i vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDŽ

Unatoč činjenici da su dvoje ministara Hrvatske demokratske zajednice BiH Zlatko Jelić (rad i socijalna politika) i Tanja Radoš-Kosić (zdravstvo) iz prosvjeda napustili današnju sjednicu Vlade Zaničko-dobojske županije, usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi.

Prijedlog će, kako je najavio ministar pravosuđa i uprave ZDŽ Edin Hasaničević (Naša stranka), biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. On je napomenuo kako je zahtjev za izmjene tog zakona uputio zastupnik u Skupštini ZDŽ-a Alen Kapković iz BHI– Kasumović Fuad.

-Izmjenama se iz Zakona o Vladi ZDŽ briše stavak 4, članka 6, koji govori o nacionalnoj odrednici, s tim da je ovo resorno ministarstvo zauzelo stav da se ne izlazi izvan ustavnih okvira, zato što je po Ustavu ZDŽ-a, predviđeno da vladu i inače zastupljenost u svim institucijama županije čini popis iz 1991. godine – naglasio je Hasaničević.

U važeći Zakon o Vladi ZDŽ, podsjetio je, “naknadno je u članak 6, u periodu između 2004. i 2005. godine, dodan stavak 4.

-Mi smo imali važeći Zakon o Vladi ZDŽ, a i po ustavnoj odredbi, definira se samo broj ministara. Dakle, tim odredbama koje su imperativne – jer se radi o ustavnim odredbama, ne definira se nacionalna struktura, nego se samo spominje taj bazni popis iz 1991. godine. Ovdje se postavlja pitanje kako se došlo do ove matematičke formule. Međutim, u ovom momentu, mi smo danas samo odlučivali o prijedlogu zastupnika o izmjeni tog članka Zakona o Vladi – kazao je Hasaničević.

Kazao je kako se i u većini drugih županija “spominje samo broj ministara, ali se ne govori o nacionalnoj strukturi”.

-Dakle, s ovim se ne dovodi u pitanje ni nacionalna zastupljenost nijednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava je li primjenom postojećeg zakona, u svom ovom periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stanovnika koji se možda izjašnjavaju drugačije, a koji uredno plaćaju svoje obveze. Ja, kao resorni ministar, nastojat ću da se nikome ne uskrate prava i da se svakome prizna ono što mu pripada – istaknuo je.

Usvojene promjene Zakona o Vladi ZDŽ, najavio je, sada idu u skupštinsku procedure.

-Na Skupštini će zastupnici imati priliku raspravljati o tome pa ćemo vidjeti kakav će biti krajnji ishod. Moja poruka je da ova vlada, i županija u cjelini, mora poštovati ljudska prava u cjelosti te da ne možemo donositi odluke ‘preko noći, preko koljena‘ – istaknuo je.

Resorni ministar rada i socijalne politike Zlatko Jelić, koji je na početku sjednice Vlade obrazložio stav svoje stranke te, zajedno s ministricom zdravstva Tanjom Radoš-Kosić, napustio današnju sjednicu zbog činjenice da nisu uvaženi njihovi zahtjevi za povlačenjem ove točke s dnevnog reda, smatra kako se ovim izmjenama ulazi u “opasnu situaciju” za buduće razdoblje.

– Najveći problem je što se krši Ustav ZDŽ-a. Znači, sam je Ustav rekao da Vladu čine deset ministara i premijer, a da će struktura, odnosno nacionalna zastupljenost biti definirana kroz Zakon o imenovanju Vlade. U Ustavu ZDŽ-a, lijepo i decidno je rečeno da Vladu ZDŽ-a čine predsjednik i ministri, čiji se broj utvrđuje Zakonom o Vladi ZDŽ – naglašava Jelić.

Predloženim izmjenama koje je Vlada danas usvojila nema se mogućnost “utvrđivanja broja ministara iz tri konstitutivna naroda”.

-Znači, može se dogoditi da imamo jednonacionalnu Vladu ZDŽ-a, da u toj vladi nema ni ministara Hrvata, ni Srba – tvrdi Jelić.

HDZ BiH, podvlači Jelić, dugo godina participira u vlasti u ZDŽ-u te su “uvijek uvažavali i poštovali Ustav ZDŽ-a”.

-Mi jednostavno želimo da nas se uvažava i poštuje kao koalicijskog partnera. Želimo da sudjelujemo u svim političkim zbivanjima, tako da smo današnjim napuštanjem sjednice Vlade dali javnosti dokaza da je HDZ u ZDŽ stabilan, da nismo podijeljeni kao što je jučer izašlo u medije od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića – rekao je Jelić.

Svojim djelovanjem, dodaje, žele zaštititi i “vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDŽ-u”.

-Jednostavno, nismo htjeli da se piše povijest da su ministar Jelić i ministrica Radoš sudjelovali u donošenju ovog zakona te na taj način dozvolili da nemamo više Hrvata u Vladi ZDŽ – kazao je Jelić.

Što se tiče koalicije, izražava uvjerenje da će se sada mnogi politički akteri u vladajućoj koaliciji u ZDŽ probuditi.

-Vjerujem da ova koalicija može nastaviti, ali uz poštovanje i uvažavanje drugih i različitih mišljenja – poručio je Jelić.

On je napomenuo kako neće smjenjivati upravne odbore iz nadležnosti svog resora, jer “treba poštovati zakonske norme i procedure” te ne želi izazivati nikakve sudske procese./Fena/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img