KOALICIJA SE RASPALA?

Dvoje ministara iz HDZ BiH napustilo današnju sjednicu Vlade ZDŽ, evo zbog čega

Dvoje ministara u Vladi Zeničko-dobojske županije, Zlatko Jelić (rad i socijalna politika) i Tanja Radoš-Kosić (zdravstvo) iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, napustili su iz prosvjeda današnju sjednicu Vlade ZDK, potvrdio je Feni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH ZDŽ Iva Tadić.

Dodao je da sjednicu nije napustio treći ministar Hrvat – Vinko Marić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, čije je imenovanje bilo sporno te zbog čega su zastupnici Stranke demokratske akcije u Skupštini ZDŽ tražili da premijerka Amra Mehmedić Ustavnom sudu BiH uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti imenovanja nove Vlade ZDŽ.

Trećina zastupnika Skupštine ZDŽ, predvođena zastupnicima SDA, jučer je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti predlaganja i imenovanja Vlade ZDŽ, nakon što je premijerka Mehmedić ignorirala njihov zahtjev.

-Na početku sjednice, naš ministar Jelić rekao je da bi s dnevnog reda trebala biti povučena točka: Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu vezano za prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDŽ, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio zastupnik u Skupštini ZDK Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Premijerka Amra Mehmedić nije željela povući tu točku pa su naših dvoje ministara napustili sjednicu – kazao je Tadić.

U prijedlogu zakona u članku 6, stavak 4, briše se odredba u kojoj se kaže da Vladu ZDŽ čine sedam ministara Bošnjaka te po dva iz reda Hrvata i Srba.

-Smatram da je to opasno, kao što sam kazao i jučer, jer postoji opasnost da u budućnosti u Vladi ZDŽ ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba – naglasio je Tadić, koji je i u jučerašnjoj izjavi za Fenu najavio mogućnost da ta stranka napusti vladajuću koaliciju u ZDŽ. Kao razlog naveo je pritisak na njihove ministre i kadrove./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img