IZVJEŠTAJ AMERIČKIH OBAVJEŠTAJACA: Dodik će u ovoj godini pokušati odcjepiti Republiku Srpsku, moguće lokalizirano međuetničko nasilje

Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024., upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država.

Opsežni dokument analizira nekoliko oblasti, između ostalog odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.

Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju ‘Konflikti i nestabilnost’, a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će vanjski akteri iskoristiti etničke razlike, kako bi “povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

Izvještaj je, kako prenosi N1, imenovao predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka.

Screenshot

“Lider bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju.

Kada je u pitanju Kosovo, dokument spominje sukobe između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti iz 2023. što je dovelo do stradanja i ranjavanja, uključujući i predstavnike NATO-a./HMS/

11 COMMENTS

  1. Žalosno je što nije bilo sloge da opstane SFRJ, kao jedina prava zajednica. A ovi komentari, kao i svi drugi su apsurdni.

  2. Žalosno je što nije bilo sloge da opstane SFRJ, kao jedina prava zajednica. A ovi komentari, kao i svi drugi su apsurdni.

  3. Prije ćemo mi okupirati hebenu Srbiju nego što će se vlaška tvorevina otcijepiti !❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  4. Ana, bolje se uhvati za neki dobar k…c i radi sa tim sto ti je prirodno dato na znanje ! Ne mlati praznu slamu jer neces dobiti nista od toga ! A vi ujke sto podrzavate lazi i gluposti ” prvo ali prvo sredite sebe u glavi i ne blebecite onako ko baba u bolesti !

  5. Bas Ana ,pa neka onda vide tko je u pravu bio,a neznaju da se udruzi narod kako bi onda sve cvalo,ali dzaba je to nekim govoriti

  6. Jedini način da propadne republika srpska je da im se dozvoli da se otcepe. Ovako federacija financira teroristički režim u rs..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img