DODIK KONAKOVIĆU: Zaigrao si se! Srpska za ispunjavanje europskih uvjeta, ali ne bez odlaska stranih sudaca iz BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji Srpske.

– Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče EU nije upitno, ali je upitno provođenje 14 prioriteta što su tražili iz EU – izjavio je Dodik za RTRS.

Istaknuoje da Konaković pokušava biti glasnogovornik EU govoreći i prijeteći sankcijama.

– Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće. Pokazat će se da SDA i druge političke stranke tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima “sipa” riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku stranku, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu – naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik ističe da obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsjednika Vladimira Putina.

– Smatram da i druge zemlje EU imaju svoje pravo na političke egzistencije, ali ja sam jedino prosrpski orijentiran. Zavjetovan sam srpskom narodu i Republici Srpskoj. Potpuno je bilo nepotrebno da on nekom drži lekciju – navodi Dodik.

Rekao je da koliko zna “europski put je put, kojim se zemlje trebaju učlaniti, biraju dobrovoljno, a ne nekim nasiljem”.

– Po onome što je Konaković rekao, mnogo ima prijetnji iz EU. Što je sad EU postala neki novi NATO, koji prijeti svojom snagom da krši i lomi?! To što se on sastaje s nekim ministrom obrane Njemačke, koji traži i pita je li moguće da Njemačka dobije bilateralni ugovor da rasporedi svoje snage, govori o tome da ta zemlja ima plan opet ovdje, kao 1941. godine doči s oružanom snagom. O tome neće da govori – navodi Dodik.

Kaže da nije sporan europski put i da nije sporno da se sve uradi što je dogovoreno na sastanku.

– U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Јedan je i zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko i to možemo uraditi i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sustavu BiH, mi imamo europski put. Ako to ne možemo dogovoriti, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa. Ne može on ovdje nametati pravila, što je umislio sebi da je on netko tko ovdje drži lekcije, govori nekom da je marioneta, kako je netko prorus – navodi Dodik.

Dodaje da 14 prioriteta govori o tome da se mora riješiti pitanje Ustavnog suda i međunarodnih predstavnika.

– Konaković nije taj da određuje što je evropski put BiH, niti da bilo gdje na međunarodnoj sceni bilo šta govori, a što nije dogovorilo Predsjedništvo kao osnovni organ. On krši Ustav BiH – istaknuo je Dodik.

Naglasio je da Konaković treba razgovarati s dužnosnicima Srpske.

– Ne zanima me što priča s nekim ministrima. Treba s nama razgovarati, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman prihvatitiu da netko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi predstavljamo legitimno srpski narod i da imamo isto želje – naveo je Dodik.

Istaknuo je da je Konaković napao i Rusiju izjavom “da će se pokazati je li Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH”.

– S druge strane Konaković prihvaća da se ovdje promovira njemački i nizozemski interes, kao i interesi EU, SAD, i to je njemu sve u redu. Kakav si ti čovjek? Ako si patriota bilo čega, onda ne može netko drugi doći ovdje i govoriti što je najbolje. Konaković je skorojević i nije političar za duge staze – naglasio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img