BUNOZA: Izborni zakon BiH je jedan od prioriteta na europskom putu, nije istina da moramo usvojiti Schmidtov nametnuti zakon

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio je novinarima da je Izborni zakon BiH jedan od prioriteta na europskom putu BiH kojeg moramo izvršiti.

– Čuo sam da je rečeno da se mora sada Izborni zakon koji je nametnut od visokog predstavnika prvo usvojiti u Parlamentu BiH, pa da bi mi mogli raspravljati o tom zakonu. To nije istina. U uvodu tog istog zakona se jasno navodi da su te izmjene i dopune privremenog karaktera dok se ne usvoje u Parlamentarnoj skupštini u tom obliku ili uz izmjene i dopune. Mi imamo mogućnost razgovarati, izmijeniti i dopuniti – kazao je Bunoza.

Dodao je da je cilj Ministarstva pravde BiH da se riješe sva sporna pitanja, da se ne guraju problemi “ispod tepiha”, da se riješi pitanje i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Mnogi govore zašto vi niste naveli u Izbornom zakonu pokušaj rješavanja “Sejdić-Finci” i drugih pitanja. Mi smo naveli jasno u zakonu i da je naš prijedlog privremenog karaktera dok se ne provedu odluke Europskog suda za ljudska prava. To nitko nije zamijetio – naveo je ministar Bunoza.

Također je spomenuo da se dosta govori o tome da će “količnicima sada razbiti manje stranke, da neće moći više postojati zato što mijenjamo količnike”.

– To nije istina. Provodimo isključivo odluku Ustavnog suda broj U23/14 gdje moramo isključivo u Domu naroda učiniti da bude što adekvatnije i preciznije predstavljanje onih koji se predstavljaju u Domu naroda, dakle konstitutivni narodi. Na žalost, to mnogi i svjesno tumače pogrešno kako bi se napravila slika da mi nešto loše radimo. To nije istina – istaknuo je Bunoza.

Dodao je da će, bez obzira na to što je danas privremeno povukao Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, nastaviti zajedno sa kolegama da radi na Izbornom zakonu.

Što se tiče zakona o Sudu BiH, kaže da je prije rasprave on osobno podnio podnesak da povlači taj zakon.

– Postojale su neke naznake da bi se mogli dogovoriti u vezi tog zakona. Međutim, kada sam shvatio da ne postoji konsenzus, odlučio sam opet da krenem sa dodatnim pregovorima s ciljem da usuglasimo i taj zakon s obzirom da se radi o vrlo bitnom zakonu za nastavak pregovora sa EU – zaključio je Bunoza./HMS/

1 COMMENT

  1. Ove igrice oko IZ postale su zamorne do gadljivosti pa se obični čovjek mora zapitati: Tko tu
    koga…? Očigledno je da je jedina konstanta LAŽ. Pitanje je samo tko laže više i s kojim krajnjim ciljem?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img