BLINKEN SA SCHALLENBERGOM: Ohrabrujemo lidere u BiH da prevladaju prošle podjele i nastave s reformama na putu prema EU

Američki državni tajnik Antony Blinken i austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg razgovarali su u Beču o aktualnim gorućim temama u svijetu, s bliskoistočnim sukobom na vrhu dnevnog reda. Tijekom sastanka dotakli su se europskog puta Bosne i Hercegovine, a šef američke diplomacije imao je i poruku za bosanskohercegovačke lidere.

Obraćajući se konferenciji za medije, Schallenberg je podsjetio na predstojeće zasjedanje Europskog vijeća i potencijalno donošenje odluke koja se odnosi na otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije. Istaknuo je važnost ovog trenutka.

“I još uvijek postoje vrlo snažni zagovornici ovog koraka jer s obzirom na – moglo bi se reći vatreni krug koji okružuje Europu, moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizira. A u politici nema vakuuma. Dakle, ili ćemo uspjeti izvoziti svoj model života, našu stabilnost, našu sigurnost, ili riskiramo da se suočimo s rastućom nesigurnošću i nestabilnošću”, naglasio je austrijski ministar

Za regiju Zapadnog Balkana je kazao da je “bliska našim srcima”, te je istaknuo posvećenost i Austrije i Sjedinjenih država europskoj budućnosti regije.

Blinken je, kako prenosi N1 pohvalio liderstvo Austrije kao i osobni angažman austrijskog ministra kada je u pitanju suradnja na ključnim regionalnim prioritetima, posebno na Zapadnom Balkanu.

“Radi se o nečemu što je blisko i drago našim srcima, a posebno predsjedniku Bidenu, jer za predsjednika i za mene – kada sam počeo 1990-ih, veliki dio fokusa svijeta bio je na Balkanu, na Bosni, na Kosovu”, podsjetio je.

Američki visoki dužnosnik se u obraćanju medijima referirao i na prošlost regije, kazavši kako to “nikom ne treba”.

“I jedna stvar koja nam ne treba, koju Europa ne treba, a posebno ljudi na Zapadnom Balkanu ne trebaju ‘povratka u prošlost’, gdje bismo se našli u 1990-ima. I zahvaljujući angažmanu Austrije, vodstvu Austrije, mi se odlučno krećemo u drugom smjeru, pozitivnom smjeru, smjeru u kojem je zapadni Balkan istinski integriran s Europom. Dijelimo cilj demokratske, prosperitetne, mirne regije integrirane s ostatkom Europe”, kazao je.

Što se tiče europskog puta BiH, naglasio je snažnu podršku SAD, ali i uputio poruku liderima u zemlji.

“Preporuka Europske komisije za otvaranje pristupnih razgovora i pregovora s Bosnom i Hercegovinom je nešto što je vrlo dobrodošlo. U potpunosti podržavamo euroatlantski put zemlje, pa tako i put ka Europskoj uniji. Također ohrabrujemo lidere u Bosni i Hercegovini da prevladaju prošle podjele i nastave s reformama, reformama koje su neophodne za kretanje putem prema EU. I tu su nam zaista koristile spoznaje ministra vanjskih poslova, ne samo njegov nedavni posjet nego sav njegov angažman”, dodao je Blinken, govoreći o nedavnoj posjeti austrijskog ministra vanjskih poslova BiH.

Na kraju je rekao kako će SAD i Austrija nastaviti snažno partnerstvo, posebno kroz program ‘Glasovi u nastajanju’, u naporima da osiguraju da se čuje glas nove generacije i regije, “jer je to glas za mir, sigurnost stabilnost, prilike, a to dolazi s putem prema Europskoj uniji”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img