Sve vijesti

BRUXELLES

Bez suglasnosti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, čeka se stav Koledža Europske komisije

Šefovi ureda europskih povjerenika nisu se uspjeli usuglasiti i preporučiti otvaranje pristupnih pregovora u njihovom izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu (BiH), saznaje Radio Slobodna Europa (RSE) iz pouzdanih izvora u Europskoj komisiji (EK).

Moguća preporuka o otvaranju pregovora o članstvu je bila načelna ideja nekih povjerenika kada je počela izrada izvještaja.

Međutim, kako se saznaje iz pouzdanih izvora sa sastanka, postojao je “veliki otpor” da se preporuči otvaranje ovog procesa za BiH.

Sastanak je završen bez suglasnosti a izveštaj za BiH je sada “zaglavljen” i oko toga će odlučivati u sredu, 8. studenog koledž Europske komisije, koji čine svi povjerenici ove institucije.

Oni se sastaju da bi usvojili paket proširenja, nakon čega se dokument objavljuje. Uobičajeno je da se suglasnost daje na razini šefova ureda i odobrenje paketa u Koledžu je formalna procedura.

Međutim, na sastanku u srijedu će se oko BiH nastaviti rasprava, jer dokument nije odobren.

‘Izveštaj o napretku ne opravdava otvaranje pregovora’

Naime, dva dana su šefovi ureda raspravljali o paketu proširenja koji obuhvaća i odvojene izvještaje za svaku zemlju koja želi prijam u Europsku uniju (EU).

Dok je preporuka za otvaranje pristupnih pregovora skoro izvjesna za Ukrajinu i Moldaviju, kao i preporuka za kandidatski status za Gruziju, smatrano je prvobitno da bi pozitivna odluka po BiH bila i poruka Bruxellesa cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Međutim kako se saznaje, veliki broj povjerenika smatra da sadržaj izvještaja o napretku za BiH “ne opravdava preporuku za otvaranje pristupnih pregovora”.

Ako se ne uvrsti preporuka o otvaranju pregovora između Bruxellesa i Sarajeva, ovogodišnji paket proširenja će biti pozitivan samo za zemlje istočnog partnerstva.

BiH je u prosincu 2022. dobila status kandidata, nakon što su neke zemlje članice na inicijativu Slovenije pokrenule ovo pitanje u svjetlu dodjele ovog statusa Ukrajini. U tom procesu BiH treba ispuniti osam uvjeta.

BiH nije imala ni pozitivnu ocjenu Europske komisije kada je izrađeno mišljenje o spremnosti zemlje da postane zemlja kandidat. Tada je EK identificirala 14 kriterijuma koje zemlja treba ispuniti da bi joj se odobrio kandidatski status.

14 za BiH teško ostvarivih EU kriterija

U odluci dodjele kandidatskog statusa, ovi kriteriji ostali su važeći za otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu je 1. studenog poručila da BiH treba djelovati jedinstveno i nastavi rad na ispunjavanju 14 prioriteta, kako bi ušla u EU. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...