NI BABO IH NIJE VOLIO

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Šta ima Jevreja, šaka ljudi; Cigana ima više

Dio sarajevske javnosti te političkih aktera grčevito se pokušava prikazati zaštitnicima malobrojne Židovske zajednice jer i dalje pokušavaju prodavati mantre kako je glavni grad Bosne i Hercegovine tzv. “europski Jeruzalem”. Takve podvale razobličilo je Izraelsko veleposlanstvo u Tirani koje je nadležno i za BiH odgovorivši na pismo “Udruženja logoraša Mostar” da oni neće dopustiti zlouporabu prava Židovske zajednice u BiH kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U tom kontekstu odličan podsjetnik na odnos političkog Sarajeva prema Židovima u BiH na Twitteru je napravio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke te dopredsjednik HDZ-a BiH.

On je, naime, na Twitteru objavio isječak iz stenograma sa sjednice Predsjedništva od 30. ožujka 1994. U njemu je sadržana izrazito uvredljiva izjava Alije Izetbegovića (prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i utemeljitelja SDA) prema Židovima u BiH koja bi mogla biti udžbenički primjer antisemitizma.

“Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane, ima njih više, pa Albanaca i koješta”, objavio je Ćosić citat iz Izetbegovićeve izjave na sjednici Predsjedništva uz komentar “Ni babo ih nije volio…”

Inače na spomenutoj sjednici Predsjedništva raspravljalo se o Ustavu Federacije BiH i ova je izjava jedan od najboljih pokazatelja na koji način Izetbegović “vodi računa” o drugim narodima.

Zanimljivo je pogledati i cijelu izjavu izvan konteksta ovog uvredljivog komentara o Židovima i Romima (odnosno Ciganima, kako ih Izetbegović uvredljivo naziva). Podsjećamo, raspravljalo se o Ustavu Federacije BiH.

“Trebalo bi popričati u užem krugu sa ljudima koji bi mogli da budu protiv. Pa ako nisu protiv, onda bi se moglo da se ubaci da se napravi neka mala stepenica i da se kaže: Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, zajedno sa Srbima i ostalima, i tako dalje. tako da se pomenu Srbi. I time bi se napravio jedan mali… Da tražimo kako bi najlakše prošla stvar U zagradi “zajedno sa Srbima i ostalima” i dalje. Bilo bi lakše. Iako je ovo Bošnjačko-hrvatska Republika. Mislim ono što jeste realno to su Srbi još ovde. “Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane, ima njih više, pa Albanaca i koješta…”, kazao je Izetbegović na sjednici Predsjedništva 30. ožujka 1994. godine.

Vezano za odnos Alije Izetbegovića prema Židovima valja podsjetiti kako se i prvi predsjednik SDA još 5. travnja 1943. kao član izaslanstva Mladih Muslimana susreo s tadašnjim jeruzalemskim muftijom El Huseinijem.

Taj muftija El Huseini kazao je, primjerice, da su “jedini neprijatelji muslimana i islama na svijetu Engleska i Amerika udruženi sa Židovima”, a njega su te 1943. godine dočekale tisuće oduševljenih muslimana u Sarajevu.

Kako su muslimani od Hitlera tražili da “Bosna” bude pod izravnim protektoratom Reicha, spominje se i Alija Izetbegović

/B. G./HMS/

2 COMMENTS

 1. באֱלֹהִ֚ים | אֵלִ֥י אַתָּ֗ה אֲשַֽׁחֲ֫רֶ֥ךָּ צָֽמְאָ֬ה לְךָ֨ | נַפְשִׁ֗י כָּמַ֣הּ לְךָ֣ בְשָׂרִ֑י בְּאֶֽרֶץ־צִיָּ֖ה וְעָיֵ֣ף בְּלִי־מָֽיִם:
  גכֵּן בַּקֹּ֣דֶשׁ חֲזִיתִ֑ךָ לִרְא֥וֹת עֻ֜זְּךָ֗ וּכְבוֹדֶֽךָ:
  דכִּֽי־ט֣וֹב חַ֖סְדְּךָ מֵֽחַיִּ֗ים שְׂפָתַ֥י יְשַׁבְּחֽוּנְךָ:
  הכֵּן אֲבָֽרֶכְךָ֣ בְחַיָּ֑י בְּ֜שִׁמְךָ֗ אֶשָּׂ֥א כַפָּֽי:
  וכְּמ֚וֹ חֵ֣לֶב וָ֖דֶשֶׁן תִּשְׂבַּ֣ע נַפְשִׁ֑י וְשִׂפְתֵ֥י רְ֜נָנ֗וֹת יְהַלֶּל־פִּֽי:
  זאִם־זְכַרְתִּ֥יךָ עַל־יְצוּעָ֑י בְּ֜אַשְׁמֻר֗וֹת אֶהְגֶּה־בָּֽךְ:
  חכִּֽי־הָיִ֣יתָ עֶזְרָ֣תָה לִּ֑י וּבְצֵ֖ל כְּנָפֶ֣יךָ אֲרַנֵּֽן:
  טדָּֽבְקָ֣ה נַפְשִׁ֣י אַֽחֲרֶ֑יךָ בִּ֜֗י תָּֽמְכָ֥ה יְמִינֶֽךָ:
  יוְהֵ֗מָּה לְ֖שׁוֹאָה יְבַקְשׁ֣וּ נַפְשִׁ֑י יָ֜בֹ֗אוּ בְּתַחְתִּיּ֥וֹת הָאָֽרֶץ:
  יאיַגִּירֻ֥הוּ עַל־יְדֵי־חָ֑רֶב מְנָ֖ת שֻֽׁעָלִ֣ים יִֽהְיֽוּ:
  יבוְהַמֶּלֶךְ֘ יִשְׂמַ֪ח בֵּֽאלֹ֫הִ֥ים יִ֖תְהַלֵּל כָּל־הַנִּשְׁבָּ֣ע בּ֑וֹ כִּ֥י יִ֜סָּכֵ֗ר פִּ֣י דּֽוֹבְרֵי־שָֽׁקֶר: Amen ! psalam 63 ❤️🇭🇷🇮🇱❤️

Comments are closed.

spot_img

Najnovije

spot_img