Adnan Ćatić lagao da je bio knjižničar u Siriji, bio je ISIL-ov snajperist, osuđen na 3 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je državljanina te zemlje Adnana Ćatića na tri godine zatvora nakon što je on priznao krivnju po optužnici koja ga tereti za terorizam, priopćilo je danas Tužiteljstvo BiH.

Ćatić je bio optužen zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL) na teritoriju Sirije i sudjelovanje u njenim postrojbama koje su tamo ratovale i to u razdoblju od čak deset godina pa tako spada među državljane BiH koji su proveli najviše vremena u terorističkim organizacijama.

Uhićen je u studenome 2023., nakon deportacije u BiH iz Turske gdje je boravio nakon što je napustio Siriju 2021. Prema podacima do koje je došlo Tužiteljstvo BiH, Ćatić je bio snajperist i ranjen dok je ratovao za ISIL.

Njegova se obrana temeljila na tvrdnji kako je on u Siriji zapravo bio kao humanitarac odnosno kako je tamo radio kao knjižničar, no to nije mogao i dokazati. Na kraju je ipak priznao navode iz optužnice, a na temelju tog priznanja sud mu je izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu.

Prije odlaska u Siriju Ćatić je bio pripadnik zajednice radikalnih islamista koja je djelovala u Gornjoj Maoči kod Brčkog./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img