Hrvatski Medijski Servis

Sporazum s IZ BiH: Garantirano pravo na odlaske s posla na džumu, odvojenu kuhinju i nošenje “tradicionalne odjeće” u institucijama

Bakir Izetbegović je na dnevni red Predsjedništva BiH stavio prvu, neprihvatljivu verziju sporazuma BiH s Islamskom zajednicom, a ne tekst koji je bio gotovo usaglašen. Kao da mu je cilj bio da bude preglasan.

To je izjavio srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je naveo nekoliko primjera zbog kojih se prijedlog sporazuma drastično razlikuje od onoga koji je BiH potpisala s Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom i zbog čega ne može biti prihvaćen, prenosi blic.rs

– Na primer, garantira se pravo na džumu. To znači da kirurg, koji treba operirati, ne bi operirao nego bi išao na džumu. Kada nešto garantirate, onda nema stvari zbog koje se to može staviti pod upitnik. U sporazumima sa SPC i Vatikanom nema garancije da je omogućeno prisustvo liturgiji. Razgovarao sam sa reisom i njegovim pravnicima i rekao da bi za mene bila prihvatljiva formulacija da džuma neće biti zabranjivana. Na početku su prihvatili te moje primjedbe – rekao je Ivanić za BN.

Obrezivanje

Prema njegovim riječima, u prvobitnom tekstu sporazuma ima još mnogo problematičnih detalja, poput toga da samo imami imaju pravo obrezivanja muške djece, dok se istovremeno u Europi insistira da to rade liječnici.

– Tražila se garancija da u svakoj firmi gdje postoji pripadnik muslimanske vjeroispovesti postoji odvojena kuhinja. To će same Bošnjake dovesti do toga da ih neki ljudi neće zaposliti, posebno u multietničkim sredinama. Zatim, da se garantira pravo nošenja tradicionalne odjeće u svim javnim institucijama. Rekao sam da je nemoguće garantirati, postoje neka ograničenja poput sudova i vojske i drugih stvari koje su zajedničke u BiH, gdje to ne bi trebalo raditi jer tako nešto nije omogućeno ni drugima. Potreban je sporazum koji to neće sprječavati, osim u slučajevima predviđenim zakonom – rekao je Ivanić.

Isti uvjete za sve

Vjerski analitičar iz Beograda Draško Đenović pita se zašto sporazum BiH sa IZ ne bi bio istovjetan sporazumu s ostalim vjerskim organizacijama.

– Govorim na osnovu točke 18 Povelje UN i točke 9 Europske konvencije o ljudskim pravima koja regulira vjerska pitanja. One kažu da su svi isti. Nisam vidio sporazum BiH sa IZ tako da ne mogu reći da li bi on bio uvod u šerijatsku državu, kako neki govore. Ali, isto tako se postavlja pitanje da li u sekularnoj državi netko treba imati slobodan dan za krsnu slavu, ili ne. Da li neko ko je ateist treba imati slobodan dan za pravoslavni ili katolički Božić – kaže Đenović za Srpskainfo.

Slobodni dani

Sociolog Ivan Šijaković takođe smatra da je dogovor BiH s vjerskim organizacijama trebao biti na jedinstvenom nivou i da obuhvata minimum zajedničkih pitanja.

– Na primjer, da se kaže da pripadnici svih religija imaju pravo na dva ili tri slobodna dana godišnje, pa neka sami odluče za koje vjerske praznike će ih koristiti. Nikada nisam razumio zašto bi se potpisivao sporazum sa svakom konfesijom, jer se već tu radi određena diskriminacija i pritisak na građansko društvo. To da netko može ići na molitvu svaki dan dok traje Ramazan, to ne razumijem. Neka nađu primjer u razvijenom svetu. Mislim da je BiH samo formalno sekularna. Vidimo da se na svakom mjestu to prešutno krši. Politici je u interesu da ima podršku vjerskih organizacija – kaže Šijaković za Srpskainfo.

Presedan

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović priopćio je da je presedan to što je informacija o navodnom odbacivanju ugovora s Islamskom zajednicom objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još trajala.

– Konkretni navodi da je Čović iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njenim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom apsolutno su netočni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obveze, poput džuma-namaza – priopćio je Čovićev kabinet.

Integralan tekst

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da se i on trudio da postigne ogovor.

– Gospodin Ivanić je u jednom momentu postigao dogovor i osobno kontaktirao s Rijasetom i reisom. Čović je zatim odbio i taj modificirani predlog tako da je meni na kraju preostalo da predložim integralni prijedlog Savjeta ministara star dvije i po godine – izjavio je Izetbegović.

On je usvajanje sporazuma BiH s IZ obećao na nedavnom sastaku sa predstavnicima bošnjačkih udruženja, na kome je bio i reis Husein Kavazović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte