Hrvatski Medijski Servis

REAKCIJE HRVATSKIH STRANAKA: Prijedlog SDP-a i DF-a nije u skladu s presudom Ustavnog suda

Prijedlog izmjena Izbornog zakona kojeg su predložili SDP i DF ne samo da ne provodi presudu Ustavnog suda o konstitutvnosti naroda kao i legitimnom predstavljanju već uvodi i krajnje upitan način izbora izaslanika u županijske Skupštine iz onih županija u kojima tog naroda nema dovoljno da bi kandidat prešao izborni prag. Također i dalje ustraju na tomu da iz svake županije mora biti po jedan predstavnik svakog naroda u Domu naroda ako takav zastupnik postoji u županijskoj Skupštini, iako je Ustavni sud jasno rekao da je odredba Izbornog zakona koja propisuje da svaka županija mora dati najmanje po jednog izaslanika iz svakog naroda neustavna, piše Hrvatski Medijski Servis.

Da stvar bude gora prijedlog ovih stranaka tretira Dom naroda kao dom županija, iako je iz presude Ustavnog suda jasno kako to ne može biti slučaj te kako je Dom naroda upravo to što mu ime i kaže-tijelo u kojem su zastupljeni narodi kao izborne jedinice, a ne županije. Tako se u ovom prijedlogu navodi da se iz svake županije bira broj izaslanika proporcionalan broju stanovnika.

U suštini isti tekst

Predstavnici hrvatskih stranaka ističu kako je dovoljno jednom pogledati prijedlog zakona koji su dostavili SDP i DF da se uoči kako on ignorira presudu Ustavnog suda koja se tiče izbora izaslanika iz županija.

Predrag Kožul, zastupnik u Klubu Hrvatske demokratske zajednice BiH – Hrvatski narodni sabor u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kazao je za Hrvatski Medijski Servis kako se radi o potezu koji zanemaruje presudu Ustavnog suda. Kaže kako se može vidjeti da se kroz taj prijedlog a u onom dijelu Izbornog zakona kojeg je Ustavni sud proglasio nevažećim, zapravo vraća isti tekst uz neke dodatne napomene.

U suštini, dodao je, oni vraćaju isti tekst i iste brojke.

“Ako je krupna riječ da se ismijava s presudom Ustavnog suda, u svakom slučaju prijedlog nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH”, naglasio je Kožul, dodavši kako će se vidjeti što će biti s tim prijedlogom. Poručio je kako su presude Ustavnog suda koje se tiču Mostara i Doma naroda prilično jasne i njih treba implementirati.

“Ako ih nismo u stanju implementirati onda smo u ozbiljnim problemima”, naglasio je Kožul, dodavši kako je važno da o Izbornom zakonu intenzivno priča.

Kupovanje vremena

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Klubu hrvatskog naroda u državnom Domu naroda ističe u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kako je njegovo mišljenje da se ovdje radi o čistom pokušaju kupovanja vremena.

“Što je znakovito, sve te bošnjačke stranke, uključujući SDP i DF, a koje su rekle da neće podržati prijedlog Hrvatskog narodnog sabora iz razloga što se ne rješava presuda ‘Sejdić-Finci’, nude svoj prijedlog koji također ne rješava presudu ‘Sejdić-Finci’.

Dakle tu je sve više nego jasno i oni pokušavaju zadržati status quo do daljnjeg”, upozorio je Karamatić, potvrdivši kako bi im se takav stav mogao obiti o glavu kada se ne budu mogli implementirati izborni rezultati./M.I/HMS/

About the Author
  1. Pingback: POKUŠAJ ZADRŽAVANJA STATUSA QUO | Bpz.ba

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte