Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NOVALIĆ: Prednosti novog zakona brzo će osjetit će 108.239 umirovljenika u FBiH

U Federaciji BiH od 1. ožujka počela je primjena novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji prije svega jamči redovnu isplatu mirovina, a jedna od njegovih prednosti u odnosu na dosadašnji zakon jeste da će omogućiti da se povećaju ranije zarađene mirovine, neopravdano obezvrijeđene dosadašnjim zakonom, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić prilikom posjeta Federalnom zavodu MIO.

Prednosti novog zakona, kako je dodao, vrlo brzo osjetit će 108.239 umirovljenika u FBiH. Naime, njih 54.785 koji su umirovljeni do kraja srpnja 1998. godine dobit će mirovinu uvećanu za deset posto, a njih 53.454, koji su umirovljeni do kraja 2007. godine dobit će mirovinu uvećanu pet posto. To do kraja godine, naveo je premijer, podrazumjeva 34,9 milijuna KM, što je značajan iznos koji će se potrošiti na to balansiranje koje je ovaj zakon predvidio.

Novi zakon o MIO uveo je bodovni sustav, odnosno način za obračun visine mirovina zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Novim zakonom je, kako je dodao Novalić, u prelaznom roku omogućeno prijevremeno umirovljenje s tim da je donja granica uvjeta – za muškarce 60,5 godina života i 35,5 godina staža osiguranja, te za žene 55,5 godina života i 30,5 godina staža osiguranja. Ta granica će se, počevši od 2019. godine povećavati za po pola godine i života i staža osiguranja, dok ne dostigne uvjete za redovito umirovljenje. Tom normom je omogućeno da se umirovi dio radnika koji je sada u poziciji da ima ove uvjete, a ne može se zaposliti.

Za prijevremeno umirovljenje su predviđeni penali (četiri posto za nedostajuću godinu života), a za duži ostanak u radnom odnosu bonus od dva posto za svaku godinu dužeg ostanka. Tom mjerom se budući sustav štiti od nekog naglog ulaska većeg broja osoba u mirovinu, što je ujedno zaštita od financijskog urušavanja sustava u budućnosti.

Novalić je podsjetio da se radi o važnom reformskom zakonu koji ima socijalnu refleksiju, te da je s direktorom Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem razgovarao o tome postoje li eventualno određeni tehnički problem ili nedorečenosti.

Govoreći o travanjskom usklađivanju mirovina koje bi moglo dovesti do njihovog novog povećanja, Krnjić je naveo da trebaju dobiti službene podatke o CPI, te postotku porasta BDP-a u prošloj godini.

– Znamo ih u glavnini, ali ćemo trebati službeni podatak i svih 412.539 mirovina koje su bile 31.12. osim onih maksimalnih (2.174), bit će usklađene s tim koficijentom – dodao je Krnjić.

Novi zakon, kako je istaknuto, također je otvorio mogućnost pomoći budućim umirovljenicima u banjskom i sličnom liječenju./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte