Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM I PEJČINOVIĆ BURIĆ: Glavna tema položaj Hrvata i odnosi BiH i RH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, javlkja Hrvatski Medijski Servis.

Glavne teme sastanka bile su odnosi između dvije zemlje, europska perspektiva BiH i položaj hrvatskog naroda.

Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH u skladu s novousvojenom EU strategijom proširenja, koja BiH poklanja posebna pozornost. Istaknuli su da samo članstvom u EU i NATO BIH može raskinuti s negativnim naslijedjem prošlosti koje opterećuje njeno funkcioniranje.

Strategija je važan poticaj i velika prigoda za poduzimanjem daljnjih strukturalnih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih građana, te suradnjom njihovih političkih predstavnika. Premijer Plenkovic je dodao da je BiH država specifičnog uređenja sastavljena od tri konstitutivna naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka u kojoj njihova puna ravnopravnost u zajednici s drugima predstavlja temelj zajedničke budućnosti.

Zaključeno je da je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija kako bi se odnosi u BiH normalizirali i obnovio reformski momentum, te uspostavila institucionalna jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

Dr. Čović je upoznao Plenkovića sa statusom problematike nužnih izmjena Izbornog zakona. Jasno je naglašeno da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda, nositelja ustavnosti i vlasti u BiH, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje političke predstavnike, te ih time izravno ovlastiti da ih predstavljaju i u njihovo ime su-odlučuju o svim važnim pitanjima zajedno s predstavnicima druga dva naroda.

Iznio je jasan stav da se to posebno odnosi na tijela kolektivnog predstavljanja koja jasno odražavaju tronacionalnu konstituciju BiH, te  dodao da su za hrvatski narod u BiH prihvatljive samo one izmjene izbornog zakonodavstva koje jasno definiraju i utvrđuju način izbora u Predsjednistvo BiH i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sukladno načelu legitimnog predstavljanja, kao tijela koja su izraz konstitutivnosti, ravnopravnosti i demokratske političke volje sva tri naroda. U tom pogledu svi problemi vezani za izborno zakonodavstvo koji opterećuju odnose u BiH i njeno kretanje prema EU moraju biti riješeni u duhu Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i tragom obvezujućih odluka Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković je istaknuo da će RH ostati trajno privržena načelima Daytonskog mirovnog sporazuma, aktivnoj potpori i promidžbi euroatlantske perspektive BiH, s kojom RH želi nastaviti graditi iskrene prijateljske i dobrosusjedske odnose. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte