ZZO FBiH: Ukidanje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva bilo bi važno za fondove i građane

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOR FBiH) priopćeno je da je Vijeće ministara BiH, na jučerašnjoj sjednici, razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Kako ističu, zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

– Povodom navedene inicijative predsjedateljica Vijeća ministara BiH susrela se s ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Vlatkom Martinović, koja je zahvalila za podršku predsjedateljice Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva – navodi se.

Ravnateljica Martinović je kazala da je prihvaćanje te inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana.

– Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi financijski rasteretilo fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine, što vjerujemo da je svima u interesu – ističe se.

Predsjedateljica Krišto istaknula je spremnosti podrške u daljnjim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridonose unapređenju zdravstvenog sustava i unapređenju zdravstvene zaštite građana BiH, u cilju približavanja zdravstvenim sustavima Europske unije koji su središnji dio visoke razine socijalne skrbi u Europi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

– Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj – saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img