ZVIZDIĆ: Dvije vojarne na području Tuzlanske i Sarajevske županije služit će za smještaj migranata tijekom zime

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je pripremljen program s mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama.

Napomenuo je da je takav program i ranije “fazno dostavljan Predsjedništvu BiH, a podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti dolaze“.

– Dakle, ne na službene granične prijelaze, nego preko rijeke Drine, šuma i tako dalje. Drugi prijedlog je bio angažman pripadnika MUP-ova s razina entiteta i županija, koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH, ne ulazeći na teritorij bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog je bio da se odobri, od strane Predsjedništva, sporazum s FRONTEX-om, čime bi imali značajnu pomoć pripadnika FRONTEX-a. No, nažalost, svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo čini mi se od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje – kazao je Zvizdić.

Dodao je da su u međuvremenu obavljeni razgovori s Vladom Federacije BiH, iako se, kako je kazao, on ne slaže s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru čitave BiH.

– Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo s Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanske županije i jedan na području Županije Sarajevo. Riječ je o vojarni u Blažuju i o jednoj vojarni na teritoriji Tuzlanske županije. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te vojarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti s humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti tijekom zimskog razdoblja – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice BiH, kako bi se kontrolirao ilegalni proljev migranata u BiH.

– Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija. I dalje ostajemo vezani za tri načela, da ostanemo humani prema tim ljudima u kapacitetu u kojem je to moguće, da poštujemo domaće zakone o migracijama, azilu i međunarodne standarde. Oni znače da kada neko podnese zahtjev za azil, da ga morate prihvatiti i dati mu rok od 14 dana da taj zahtjev u potpunosti finalizira. Nastavljamo na tome raditi – naveo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

To je, dodao je, veliki problem, ne samo Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, migranti iz Europske unije dolaze u BiH i žele ići u Europsku uniju.

– Dakle, Europa nama treba pomagati, ne samo financijski, nego činjenicom da spriječi dolazak migranata iz Europske unije na Balkan. Nadam se da će i Europa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada – kazao je Zvizdić./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKA

Danas 69 novih slučajeva korone, u Splitu obolio i jedan turist

Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 69 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj...