ZVIZDIĆ: Prilagoditi SSP, a nesuglasice ostaviti po strani

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas da je za BiH došao prijelomni trenutak u pogledu njenog europskog puta te da je prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prioritetno pitanje koje mora biti riješeno do 25. lipnja.

Pojasnio je da će tada biti održana Sjednica Vijeća za opće poslove Europske unije (EU) te da očekuje od Predsjedništva BiH da prihvati Izvještaj Vijeća ministara o SSP-u, čime će BiH “dobiti zeleno svjetlo da bude na dnevnom redu Vijeća za opće poslove EU.”

Zvizdić je  kazao na press konferenciji u Sarajevu da je to prvi korak do pripremanja mišljenja za aplikaciju BiH za članstvo u EU i pripreme upitnika, koji bi BiH vjerojatno dobila početkom jeseni.

“Želim istaći važnost trenutka u kojem se nalazimo jer su sljdeći tjedni ključni za dalji put BiH ka europskim integracijama. Prvog srpnja Slovačka preuzima predsjedavanje Europskom unijom, a tamošnji čelnici su potvrdili kako će  rješavati pitanje Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić i pozvao sve one koji sudjeluju u procesu prilagodbe SSP-a da pokažu maksimalnu korektnost, odgovornost i ozbiljnost i da izvještaj koji je Vijeće ministara poslalo Predsjedništvu BiH tamo bude i potvrđeno.

“Time ćemo steći zeleno svjetlo da BiH bude na dnevnom redu sjednice Vijeća za opće poslove u petak, što je prvi korak do finalizacije 18. srpnja kada bi Vijeće za vanjske poslove EU trebalo donijeti zaključak i naložiti Komisiji da počne pripremati mišljenje na našu aplikaciju, odnosno upitnik koji bismo trebali dobiti početkom jeseni”, kazao je Zvizdić.

Osobne i političke ambicije ili nesuglasice treba ostaviti po strani, a u prvi plan staviti europski put BiH, poručio je Zvizdić.

“Pruža nam se izuzetna šansa i nisam siguran da ćemo u skorije vrijeme imati sličnu situaciju. Ili ćemo ubrzano nastaviti ka EU ili ćemo ostati na marginama jer EU ima svoje probleme”, zaključio je Zvizdić.

On je pozvao na prekid spinovanja i razgovore o IPA fondovima, točnije o 100 milijuna eura koji su izravno namijenjeni poljoprivrednicima u našoj zemlji, okrivivši neslaganje nižih razina vlasti za njihovo neiskorištavanje.

“Zašto nemamo suglasnost entiteta kako bi mogli početi povlačiti IPA fondove? Izgubit će se do 100 milijuna eura koji bi bili izravno usmjereni poljoprivrednicima u BiH i to su teme o kojima moramo pričati”, upozorio je Zvizdić./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije