ZVIZDIĆ: Na sceni je protuustavna diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u policiji RS

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić oglasio se priopćenjem za javnost povodom informacije da je sve manji broj Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS. On kaže da je posijana iluzija da je RS entitet samo jednog naroda, dovela do potpune diskriminacije Bošnjaka, Hrvata i ostalih, praćene već ustaljenom praksom nepoštivanja i neprovođenja važećih ustavnih i zakonskih normi.

– Najeklatantniji primjer su posljednji objavljeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta RS, prema kojima je u prošloj godini smanjen broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS, dok je istovremeno broj Srba povećan. Prema tim podacima, na kraju 2018. godine broj ukupno zaposlenih u MUP-u RS iznosio je 7.014, od čega Srba 6.541 ili 93,2 posto, što je za 1,7 posto više u odnosu na 2017. godinu, dok je istovremeno smanjen broj zaposlenih Bošnjaka s 355 na 350, a broj Hrvata sa 70 na 68 zaposlenih, navodi se u priopćenju.

Dalje se ističe da je riječ o protuustavnoj diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata u pogledu zapošljavanja u policijskim strukturama bh. entiteta RS.

– Ustav Bosne i Hercegovine je u članku II stavak (4) propisao da je uživanje prava i sloboda, predviđenim u ovom članku ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovog Ustava, osigurano svim osobama u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost s nacionalnom manjinom, imovinom, rođenjem ili drugim statusom – navodi se između ostalog u priopćenju u kojem su u vezi s ovim citirani i ostali članci Ustava RS-a, zatim Zakona o državnim službenicima Republike Srpske.

Ističe se i da o “kakvom beskrupuloznom, neustavnom, protuzakonitom i diskriminatornom postupanju vlasti entiteta RS se radi, najbolje pokazuje plansko nepoštivanje članka 97. Ustava Republike Srpske, prema kojem proporcionalna zastupljenost u javnim institucijama RS treba odgovarati popisu iz 1991. godine, dok se ne provede Aneks 7.”

-Te 1991. godine dakle, prije masovnog protjerivanja, zločina i genocida nad Bošnjacima, broj Bošnjaka na teritoriji koju danas čini bosanskohercegovački entitet RS bio je veći od 28 posto, što znači da trenutno u MUP-u RS nedostaje oko 23 posto Bošnjaka. Ista situacija nedovoljne zastupljenosti je i s Hrvatima, kojih je u MUP-u RS trenutno zaposleno manje od 1 posto, a prema popisu iz 1991. godine bilo ih je 9,2 posto na teritoriji današnjeg entiteta RS.S druge strane, preko 93 posto Srba je trenutno zaposleno u MUP-u RS, što je preko 12 posto više nego što je bilo Srba u RS prema posljednjem popisu stanovništva i preko 30 posto više nego prema popisu stanovništva iz 1991. godine, koji je potrebno primarno primjenjivati, jer Aneks 7. još uvijek nije kompletiran. Ovo su zabrinjavajući podaci koji ukazuju na apsolutnu diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, a o kojima dužnosnici RS, kao i nadležne domaće i međunarodne institucije, a posebno OHR, “gromoglasno šute”- piše u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SAD

Naglo pala nezaposlenost, ove se nitko nije nadao

Objavljeni su najnoviji podaci o nezaposlenosti u SAD-u.Prema novim podacima, stanje se popravlja. Naime, 2,5 milijuna Amerikanaca dobilo je poslove u svibnju nakon ukidanja...