Župljani očistili novo crkveno zemljište u Drvaru

Župljani župe sv. Josipa u Drvaru u cjelodnevnoj radnoj akciji organiziranoj u subotu 18. svibnja očistili su i uredili glavninu zemljišta kojeg je Župa Drvar kupila prošle godine zajedno s pratećim objektom.

Akciji se pridružila nekolicina župljana Bos. Grahova, a svoju pomoć u čišćenju pružio je i grahovski DVD Korita.

Riječ je o zemljištu površine nešto više od 3000 m2 i poslovnom objektu površine 260 m2, u širem gradskom središtu uz samu prometnicu Drvar-Livno, kojeg je Župa Drvar lani kupila i uknjižila 1/1 na Crkvu, odn. na Župu. Za vrijeme bivše Jugoslavije tu se nalazila stočna pijaca, a potom stanica za tehnički pregled vozila, dok je u novije vrijeme na tom mjestu bila trgovina, odn. poslovni objekt, kao takav ucrtan i u starom – još uvijek važećem – regulacijskom planu iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Na radnu akciju odazvalo se 50-ak župljana svih dobnih skupina, djece i odsraslih, a ono što posebno raduje je podrška i nazočnost nekolicine sugrađana pravoslavne vjerospovijesti, kao i slučajnih prolaznika koji su župljanima čestitali na početku akcije počastivši ih i pićem.

To je samo pokazatelj da obični građani Drvara nemaju ništa protiv toga da Katolička Crkva u tome gradu uređuje i izgrađuje, za razliku od politike, lokalne i šire – kako srpske, tako i hrvatske – koja cijelo ovo vrijeme međusobno i dogovorno politički trguje oko pitanja izgradnje katoličke crkve u Drvaru.

Naime, Župa Drvar je 2017. ponovila Općini Drvar, nakon brojnih prethodnih, zahtjev za dodjelu zemljišta za izgradnju katoličke crkve na koji još uvijek nema odgovora. U međuvremenu je Župa kupila zemljište s pratećim uplanjenim objektom i uputila koncem prošle godine Općini zahtjev za rekonstrukciju i dogradnju toga objekta, u istim gabaritima, koji bi se koristio za razne župne aktivnosti (pastoralne, karitativne, edukativne, adminstrativne).

Općina je dala negativan odgovor, pa je Župa Drvar nedavno uložila žalbu Ministarstvu graditeljstva, obnove i prostornog uređenja Hercegbosanske županije u kojoj se pobijaju osporavanja nadležne službe Općine Drvar, s tvrdnjom da takvu odluku nije donijela struka nego politika.

U iščekivanju da se Ministarstvo očituje, župljani Drvara su započeli s prvom od radnih akcija, u nadi da će na kupljenom zemljištu uskoro nastaviti nove akcije, kao i da će početi sama izgradnja.

Nakon svršetka akcije svi sudionici su nastavili druženje uz pjesmu i gozbu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VRSALJKO NIJE NASTUPIO

Atletico uvjerljiv protiv Mallorce

Nogometaši Atletica učvrstili su na trećoj poziciji Primere pobjedom na svojoj Wandi nad Mallorcom 3-0 u prvoj utakmici 34. kola.Alvaro Morata je iz penala...