Županijski ministri Bevanda i Prkačin posjetili Stolac i Čapljinu

U prvomu službenom posjetu Gradu Stocu boravili su ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ivo Bevanda i ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Đuro Prkačin, dok je ministar Bevanda prije Stoca službeno posjetio i Čapljinu.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković u gradskomu je poglavarstvu upoznao županijske ministre s brojnim projektima koje je lokalna zajednica u Stocu uspješno ostvarila u proteklomu razdoblju. Poseban je naglasak stavljen na projekte koji je sufinancirala Vlada HNŽ, a imaju izniman značaj za Stolac.

Ministar Prkačin upoznao je gradonačelnika sa sadržajem Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ, usvojenoj na posljednjoj sjednici Vlade, na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja.

Njome je propisan postupak primjene Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji pri zapošljavanju na način da prioritet imaju članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odličja, razvojačeni branitelji, kao i djeca i supružnici branitelja svih pobrojanih kategorija.

Iz Vlade HNŽ podsjećaju kako se primjena Uredbe odnosi na sve prijeme u radni odnos u županijska tijela uprave, županijske upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, kao i u sve pravne subjekte čiji je osnivač Županija, jedinica lokalne samouprave, odnosno koje se financiraju iz njihovih proračuna s udjelom od najmanje 25 posto. Korisnici prava po toj uredbi moraju imati prijavljeno prebivalište u HNŽ najmanje pet godina prije objave natječaja na koji se prijavljuju.

Ministar Bevanda izvijestio je gradonačelnika o tekućim aktivnostima i najavio kako će Ministarstvo prometa i veza nastaviti, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, davati puni doprinos obnovi i održavanju svih prometnica koje su u njihovoj mjerodavnosti.

“Prometna je infrastruktura iznimno bitna želimo li postizati bolje ishode kada je u pitanju turizam, ali i gospodarstvo u cjelini. Ovaj posjet potvrda je spremnosti cijele Vlade biti podupiratelj daljnjega razvitka Stoca kroz aktivnosti svih naših resora”, poručio je Bevanda koji je, prije stolačkoga susreta, boravio i u službenomu posjetu Gradu Čapljini.

Bevanda je s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem razgovarao o aktualnoj problematici u toj jedinici lokalne samouprave HNŽ-a, priopćeno je iz Vlade HNŽ./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img