ŽUPAN POSAVEC ZA HMS: Što prije formirati vlast u BiH i ispoštovati odluke Ustavnog suda

U Mostaru će 22. listopada 2019. biti održana sjednica Radne skupine za zapadni Balkan Europske komisije. Tim povodom za Hrvatski Medisjki Servis govori hrvatski predstavnik, župan Međimurske županije Matija Posavcem koji dobro pozna prilike u Bosni i Hercegovini, a i privatno često i rado dolazi u Hercegovinu. Već na prvi pogled Posavec ruši sve predrasude i stereotipe o političarima. Mlad, komunikativan, otvoren, sportskog duha, svjestan prolaznosti funkcije župana, iako bi na tome mjestu po rezultatima dosadašnjeg rada, ali planovima za budućnost mogao dočekati mirovinu. Iz njegovih usta rad i angažman za zajednicu, opći interes ne zvuči kao jeftina politička floskula već uvjerenje da je tu gdje je kako bi odradio posao za svoje Međimurje i svoje Međimurce.

Rođen 1980. u Čakovcu, Posavec je u tom gradu završio osnovnu i srednju školu, a kasnije u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti gdje je stekao diplomu magistra inženjera prometa. Iako prometne struke, Posavec je zapravo većinu svog dosadašnjeg života proveo u medijima i politici, a uz to je završio i stručno usavršavanje iz odnosa s javnošću i marketinga. Već u srednjoj školi počeo je raditi na čakovečkom Radiju 1 kao novinar, kasnije i urednik i voditelj, a pisao je i za međimurske lokalne novine. Glasnogovornik Međimurske županije postao je 2005. godine, a samo nekoliko godina kasnije i zamjenik župana. Na lokalnim izborima 2013. godine izabran je za župana i tako postao najmlađi hrvatski župan. Na lokalnim izborima 2017. godina izabran je za župana u drugom mandatu i tu funkciju od prije nepunih mjesec dana kada je napustio HNS obnaša kao nezavisni župan.

Razgovarao: Miroslav Landeka, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Što je Radna skupina za zapadni Balkan i koji su temeljni ciljevi?

POSAVEC: Jedan od ključnih ciljeva radne skupine je dati učinkovit politički doprinos politici proširenja Europske unije. Također, članovi Radne skupine nastoje poticati dijalog s političkim predstavnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, ali i prate proces reformi u tim zemljama, posebno onih koje se odnose na decentralizaciju i pregovaranje o poglavljima koja se odnose na lokalne / regionalne vlasti.

Što se tiče sastanaka Radne skupine, glavne teme određuju posljednja izvješća Europske komisije o navedenim procesima i vezane su na razgovor o problemima i razlozima usporavanja reformi u državama Zapadnog Balkana te nastavak uključivanja regionalne i lokalne samouprave tih država u procese decentralizacije, vladavine prava, pravosuđa, temeljnih prava te zaštite manjina. Tako će biti i na sastanku u Mostaru.

HMS: Kako Vi ocjenjujete trenutnu situaciju u BiH?

POSAVEC: Istaknuo bih, prije svega složenu gospodarsko-socijalnu situaciju koju, očito dodatno komplicira i kriza glede formiranja vlasti posljednjih godinu dana što zasigurno blokira napredak zemlje. I posljednje izvješće Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo govori da BiH mora temeljno poboljšati zakonodavni i institucionalni okvir.

Stalno dizanje tenzija i nametanje dnevno- političkih problema zapravo svraća pozornost sa stvarne situacije u BiH. Svakako treba naglasiti i činjenicu da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda što na svim instancama treba i poštovati.

HMS: Što je po Vama najveći problem?

POSAVEC: Iseljavanje, poglavito mladih. Činjenica je da je to globalni problem. Prema pojedinim procjenama i dostupnim podacima zemlju je od 1995. godine napustilo više od 150.000 mladih. Negdje sam nedavno pročitao rečenicu koja me je nagnala na razmišljanje – da su nekada ljudi išli trbuhom za kruhom, a danas mozgom za dostojanstvom.

HMS: I u Hrvatskoj je prisutan taj problem, što Vi kao župan činite da biste zaustavili iseljavanje?

POSAVEC: Vraćam se na posljednju rečenicu koju sam rekao. Ključno je ljudima osigurati uvjete za dostojanstven život, na čemu u Međimurju posljednjih godina aktivno radimo. Temelj svakog zdravog društva je obrazovanje i zdravstvo. Naravno, kao lokalni političar ne donosim zakone, ali ono što možemo i što na dnevnoj bazi činimo jest stvaranje uvjeta. Međimurje je najmanja, ali po mnogo čemu najuspješnija hrvatska županija. Gradimo i obnavljamo škole, sportske dvorane u što smo do sada uložili više od 300 milijuna kuna, imamo jednu od najbolje opremljenih bolnica u što je, zajedno s obnovama i opremanjem domova zdravlja uloženo više od 200 milijuna kuna. Dugogodišnja ulaganja u turizam Županije, prije desetak dana rezultirala su nagradom za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma u RH, a u fazi realizacije nam je i najveći projekt ulaganja u kulturni turizam ikada – obnova Starog grada Zrinskih u vrijednosti više od 40 milijuna kuna. Ulažemo u proširenje poduzetničke infrastrukture u Centru znanja. Među vodećim smo županijama u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali i vlastitim sredstvima potičemo obrazovanje, poduzetništvo, poljoprivredu, turizam i uvjeren sam da smo jedna od najpogodnijih regija za život ne samo u Hrvatskoj.

HMS: Ne mogu ne pitati Vas o Vašem nedavnom izlasku iz HNS-a. Što je bilo presudno za taj potez i ne mislite li da će Vam kao nezavisnom županu biti teže u dobivanju potpore za Vaše projekte?

POSAVEC: Odluku nisam donio preko noći. Nisam osoba koja stvari „lomi preko koljena“, ali nakon što su iscrpljene sve mogućnosti i nakon što sam dvije godine pokušavao ne samo uočavati na probleme, već i nuditi konkretne prijedloge za rješavanje istih što nije prihvaćeno od vodstva stranke, odlučio sam se za ovaj potez. Glede potpore Vlade, nažalost i do sada je Vlada često bila maćeha ne samo Međimurskoj županiji, već i čitavom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i mi smo se i do sada uglavnom oslanjali na vlastito znanje, trud, a Međimurci su kao što i sami znate poznati kao izuzetno vrijedni ljudi. Volim svoj kraj, dajem cijeloga sebe. Smatram da je to jedino ispravno i to me pokreće. Mjesto župana nije profesija niti doživotna karijera i vjerujte mi kada ne budem mogao davati svoj maksimum, kada osjetim da nemam volje ili ideja, znat ću da je vrijeme za promjene.

HMS: Što mislite o državnoj politici prema BiH, Hrvatima u BiH?

POSAVEC: Ako postoji ijedna zemlja s kojom Hrvatska mora njegovati dobrosusjedske odnose te skrbiti o njenoj cjelovitosti i političkoj normalizaciji te što skorijem ulasku u euroatlantske integracije, onda je to Bosna i Hercegovina. Smatram da u sadašnjim okolnostima i s obzirom na politike zemalja u neposrednom okruženju, za Hrvatsku ne bi smjelo biti važnije zemlje. Također, Hrvatska je zasigurno zemlja preko koje bi BiH trebala trasirati svoj put prema EU i NATO-u.

Hrvati su konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini i to je nepobitna činjenica na kojoj svi mi trebamo ustrajati. Iskreno se nadam da će vlast u BiH biti što prije formirana te da će biti poštovane sve tri odluke Ustavnog suda.

Matija Posavec u Međugorju

HMS: Pročitao sam da svake godine dolazite u Međugorje, ali i da imate izvrsnu suradnju s čelnicima naših općina?

POSAVEC:  U Međugorju sam prvi put bio kada sam bio u vojsci i tada sam odlučio da svake godine moram najmanje jednom doći pa to i činim. Odem na hodočasnički put na Križevac i na Brdo ukazanja, to je moj zavjet, o tome ne volim govoriti jer je to moja privatna stvar, ali dok god budem mogao sigurno ću dolaziti. Dugi niz godina imamo dobru suradnju s načelnicima hercegovačkih općina, Ljubuškim, Širokim Brijegom i Čitlukom. Zapravo, Međimurci i Hercegovci imaju puno toga zajedničkog. Puno radimo, volimo učiti i nikada ne zaboravljamo tko smo i od kuda potječemo./HMS/

Najnovije