Župa Nevesinje proslavila 120. obljetnicu postojanja

Župa Nevesinje je četvrtak, na blagdan Velike Gospe, proslavila 120 godina postojanja.

Euharistijsko slavlje je predslavio don Željko Majić, generalni vikar Mostarko – duvanjski i trebinjsko – mrkanjski.

U ovoj crkvi i u našem hrvatskom narodu, ali i u cijeloj Crkvi, Blažena Djevica Marija se časti na poseban način. Ova svetkovina je jedna od četiri zapovjedne svetkovine. Ovo je uzašašće Marijino, dušom i tijelom. Njezino uznesenje je bilo u svjesnom stanju. Nisu je zaspalu anđeli uzeli, nego u svjesnom stanju, kazao je na početku svoje propovijedi don Željko Majić,.

Uznesenje BDM je bilo u svjesnom stanju, s dušom i tijelom. Ovo katolička crkva naučava još od Pape Pia XII., kazao je don Željko ističući kako nam današnji dan daje još jednu istinu i poziva nas da se više radujemo.

Misi su nazočili brojni vjernici, predstavnici općine Nevesinje i Srpske pravoslavne crkve.

Mostarsko-duvanjski biskup Paškal Buconjić utemeljio je 1899. godine župu Nevesinje odvajanjem od župe Blagaj. Župna kuća napravljena je 1899., a kamena crkva građena je između 1901. i 1903. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata crkva je stradala, a nakon rata komunistička vlast u nju je smjestila skladište.

Zalaganjem franjevaca iz Mostara obnovljena je u razdoblju od 1958. do 1973. U posljednjem ratu (1991. – 1995.), točnije 1992. srušena je do temelja. Na Veliku Gospu 2007. mostarsko-duvanjski biskup dr. Ratko Perić postavio je kamen temeljac za gradnju crkve, i to u onom obliku kakvu je bila prije rušenja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DETALJI TRAGEDIJE KOD ŠEKOVIĆA

Ženu povukla i usmrtila drobilica za drvo

Slađana Mijić (31) poginula je jučer oko 15 sati na radnom mjestu u firmi "Drinjača" u Tišči kod Šekovića kad ju je, pod još...