Hrvatski Medijski Servis

Župa Nevesinje proslavila 120. obljetnicu postojanja

Župa Nevesinje je četvrtak, na blagdan Velike Gospe, proslavila 120 godina postojanja.

Euharistijsko slavlje je predslavio don Željko Majić, generalni vikar Mostarko – duvanjski i trebinjsko – mrkanjski.

U ovoj crkvi i u našem hrvatskom narodu, ali i u cijeloj Crkvi, Blažena Djevica Marija se časti na poseban način. Ova svetkovina je jedna od četiri zapovjedne svetkovine. Ovo je uzašašće Marijino, dušom i tijelom. Njezino uznesenje je bilo u svjesnom stanju. Nisu je zaspalu anđeli uzeli, nego u svjesnom stanju, kazao je na početku svoje propovijedi don Željko Majić,.

Uznesenje BDM je bilo u svjesnom stanju, s dušom i tijelom. Ovo katolička crkva naučava još od Pape Pia XII., kazao je don Željko ističući kako nam današnji dan daje još jednu istinu i poziva nas da se više radujemo.

Misi su nazočili brojni vjernici, predstavnici općine Nevesinje i Srpske pravoslavne crkve.

Mostarsko-duvanjski biskup Paškal Buconjić utemeljio je 1899. godine župu Nevesinje odvajanjem od župe Blagaj. Župna kuća napravljena je 1899., a kamena crkva građena je između 1901. i 1903. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata crkva je stradala, a nakon rata komunistička vlast u nju je smjestila skladište.

Zalaganjem franjevaca iz Mostara obnovljena je u razdoblju od 1958. do 1973. U posljednjem ratu (1991. – 1995.), točnije 1992. srušena je do temelja. Na Veliku Gospu 2007. mostarsko-duvanjski biskup dr. Ratko Perić postavio je kamen temeljac za gradnju crkve, i to u onom obliku kakvu je bila prije rušenja./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte