ŽUNIĆ: Cilj bošnjačke politike urušavanje Daytona i jačanje centralizirane BiH

Dugoročni ciljevi bošnjačke politike predvođene SDA su jačanje centralnih struktura, forsiranje puta u NATO, ukidanje entitetskog glasovanja, promocija bosanskog jezika i poništavanje srpske i hrvatske kulture, rekao je Igor Žunić, predsjednik Kluba SNSD-a na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o prijenosu daytonskih nadležnosti.

On je istaknuo da RS ima ustavne i sve ostale nadležnosti da zaštiti Daytonski sporazum i državnu zajednicu BiH predviđenu tim međunarodnim ugovorom, prenose Nezavisne novine.

Rekao je i da je cilj prijedloga radnog materijala i preispitivanje prenesenih nadležnosti s RS na razinu BiH, navodeći kao primjer uspostavljanje Uprave za neizravno oporezivanje 2003. godine sporazumom entiteta.

„Poenta nije da tražimo krivca ili osuđujemo nekoga što je prenio nadležnosti. Svi smo griješili jer smo mislili da na drugoj strani imamo konstruktivne partnere“, rekao je Žunić, i dodao da ova sjednica nije o deklaraciji SDA, ali da je ona dio pokušaja urušavanja daytonske strukture BiH kroz nastojanje formiranja centralizirane BiH i ukidanja entiteta.

Jedan od prijedloga, kako je rekao, odnosi se i na zaštitu izborne volje naroda, kroz legitimno zastupanje predstavnika naroda u institucijama.

Žunić je predloženu točku dnevnog reda predstavio u ime svih članica vladajuće koalicije u RS./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKI PREMIJER ČESTITAO BISKUPU PALIĆU

PLENKOVIĆ: Želim vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za Hrvate u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je...