BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

ZUBAK: Svako sužavanje ovlasti domova naroda za Hrvate bi bilo ravno političkom samoubojstvu

-Hrvatski narod u BiH je politički narod, koji po tom aktu međunarodnog prava ima pravo na samoodređenje, a to znači da sam odlučuje o svom pravno – političkom položaju, o svom gospodarskom, kulturnom i uopće društvenom razvitku. Upravo po tom osnovu u ustavima su ugrađeni instrumenti i mehanizmi za ostvarenje tih prava, potreba i interesa. Ključnu ulogu u tome imaju domovi naroda, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zubak je u intervju mostarskom Dnevnom listu nazvao sofizmom to što Bakir Izetbegović i njegov vjerski poglavar tvrde kako manjina nameće volju većini.

– To nigdje ne postoji, pa ni Hrvati kao najmalobrojniji ne mogu nikome nametati svoju volju. Upravo suprotno, domovi naroda jesu mjesto koje osigurava punu ravnopravnost u procesu donošenja državnih odluka i malobrojnijem narodu i mjesto su gdje se on štiti od političke dominacije i moguće diskriminacije demografske većine. Dakle, da svedemo: nikada, ama baš nikada se Hrvati ne trebaju odricati ili sužavati prava koja imaju po međunarodnom pravu. U stanju političke kulture i stupnja demokracije u kojem živimo svako sužavanje nedležnosti domova naroda ravno je političkom samoubojstvu. Nitko nam ta prava ne može oduzeti ili umanjiti, dok je u međunarodnom pravu na snazi Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Mi i samo mi odlučujemo o svom političkom položaju, kategoričan je Zubak.

Upitan gdje vidi kočničare i destrukciju pregovora, Zubak je odgovorio:

– Stranke koje sebe nazivaju probosanskim to ne žele. Imam sasvim pouzdane informacije, koje razvoj događaja potvrđuje. Njihov koordinirani prekid razgovora na tu temu zbog navodno principjelnih razloga, tj. blokada, prozivanje Palmera zbog nacionalnosti njegove supruge, prozivanje u posljednje vrijeme gđe. Eichorst, reakcije na HNS-ove prijedloge, istupi u javnosti čelnika tih stranaka kojim se dovodi u pitanje mogućnost dogovora itd. itd., to potvrđuju. Zapravo te stranke će formalno sudjelovati u razgovorima, fingirati kooperativnost, a suštinski opstruirati mogućnost dogovora.

Zuak ne dvoji da građanski dio probosanskih stranaka ne želi reformu izbornog zakonodavstva.

– Ja bih rekao samoproglašene građanske stranke. Jer, ako izuzmemo časne pojedince ili manje skupine unutar njih, one mene u cjelini i pojedinačno podsjećaju na onu stranku bračnog para Milošević, koju su službeno nazivali JUL. Tobože jugoslavenska, fol ljevica, a stvarno režimska. U našem slučaju samo je obrnuto. One su fol probosanske i tobože građanske, a u konkretnom slučaju djeluju kao uigrani SDA-ov partner. U konkretnoj situaciji one Izetbegoviću služe kako bi se opravdao pred međunarodnim posrednicima zbog čega ne provodi mostarski sporazum. Zato i inzistira na obveznom sudjelovanju tih stranaka u pregovorima vezano za izborna pravila. A one, pak, svaki mogući dogovor o izbornim pravilima uvjetuju svojim modelom, koji nazivaju građanskim, jer bi sve drugo, po njima, bila izdaja BiH. Jer oni su kao ekskluzivni građani BiH, dok oni koji se određuju kao pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda nisu građani BiH. Tu zapravo završava sva priča i ova o izbornim pravilima i mogućnosti dijaloga u BiH, uopće, kazao je Zubak za mostarski Dnevni list./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije