ŽSB: Kreću pregovori o povećanju osnovice plaća za zaposlene u javnom sektoru

– Nakon prošlogodišnjeg usklađivanja osnovice plaće za korisnike proračuna Županije Središnja Bosna, te boljeg punjenja proračuna od očekivanog u prvom kvartalu ove godine, iz Vlade ŽSB najavili su rebalans proračuna i novo povećanje osnovice.

Županijska ministrica financija Mirjana Plavčić kazala je kako će se raditi na usklađivanju osnovice s federalnom.

– Ministarstvo financija i Vlada imaju dva osnovna razloga za pokretanje procedure rebalansa proračuna. Uputili smo dopis svim proračunskim korisnicima da se obrate određenim zahtjevima tamo gdje su potrebne neznatne korekcije. Prvi razlog za rebalans je planirano kreditno zaduženje u iznosu od 40 milijuna maraka, a drugi je usklađivanje, odnosno rast osnovica zaposlenim u javnim sektoru koji se financira iz proračuna KSB – kazala je Plavčić.

Ona je podsjetila da je Federacija BiH prilično kasno dobila proračun za 2024. godinu.

– Ostali smo dosta ispod FBiH, koja je u zadnjem momentu u zakonskom roku usvojila proračun, tako da nije bilo vremena za usklađivanje, pa ćemo iskoristiti ovu priliku da bismo uskladili osnovice u našem kantonu s osnovicama u FBiH – kazala je Plavčić.

Prvi sastanak s predstavnicima sindikata korisnika proračuna najavljen je za utorak.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je kako će se pokušati naći optimalno rješenje.

– Mislim da ćemo otvoriti važnu priču sa sindikatima da sustignemo osnovicu u Federaciji negdje od 1. srpnja. Otvorit ćemo pregovore, vidjeti što se može najoptimalnije postići i doći do nekih zajedničkih rješenja za rebalans i planirati još određene korekcije jer znate da smo krenuli u proceduru kreditnog zaduženja – rekao je Lendo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img