Zrakoplovi u Njemačkoj više neće prevoziti poštu

Posljednji avioni koji su prevozili pisma za isporuku unutar Njemačke poletjeli su u četvrtak jer njemačka poštanska služba Deutsche Post prekida letove domaće pošte nakon više od 62 godine, prenosi Deutsche Welle.

Prekid zračnog transporta, osmišljenog za smanjenje troškova i emisija stakleničkih plinova, dolazi nakon što je njemačka koalicijska vlada odlučila ublažiti pravila koja reguliraju rokove isporuke, što znači da će kupci sada morati duže čekati na pisma.

Posljednji avion koji je prevozio domaću poštu poletio je iz Berlina i odletio u jugozapadni grad Stuttgart u četvrtak rano ujutro, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Drugi avioni su ranije poletjeli iz Hannovera, Minhena i Stuttgarta, a ukupno šest aviona je nosilo oko 1,5 milijuna pisama teških 53 metričke tone, navodi dpa.

Njemački zakon o pošti dugo je zahtijevao da se najmanje 80 posto poslanih pisama dostavi sljedećeg radnog dana, a 95 posto drugog radnog dana, zbog čega je prijevoz pisama iz zraka bio neophodan.

Deutsche Post kaže da će transport pisama kopnom umjesto zračnim putem smanjiti emisiju CO2 po pismu za oko 80 posto.

Noćni letovi za transport pisama počeli su u rujnu 1961.

Količina pisama kojima je potreban transport dramatično je opala kako ljudi se okreću za usluge i komunikacije na Internetu.

Međutim, Deutsche Post će se i dalje oslanjati na zračni transport za pisma namijenjena inozemstvu. Ta pošta će se prevoziti na redovnim putničkim letovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img