RELATIVNO VELIKI USPJEH

Zračna luka Mostar za šest mjeseci dosegnula 20 tisuća putnika, nakon Zagreba u planu i linija za Beograd

Zračna luka Mostar je u proteklih šest mjeseci evidentirala više od 20 tisuća putnika što smatraju velikim uspjehom s obzirom da imaju redovitu liniju samo za Zagreb, a na uzlaznoj putanji poslovanja uskoro se planira uvođenje i redovitog leta za Beograd.

Direktor mostarske zračne luke Marko Đuzel za Klix.ba kaže kako je do njegovog dolaska na čelo te zračne luke, od početka ove godine zabilježeno svega 600 putnika, dok je od 15. svibnja, kada je preuzeo rukovodeću ulogu, do danas evidentirano preko 20 tisuća putnika.

“Nisu to neke brojke, ali kako je bilo ranije za nas su veoma značajne”, kazao je Đuzel navodeći kako na putu uspona mostarskog aerodroma ima niz planova koji se tek trebaju realizirati.

Na tom putu su značajna 1,3 milijuna KM koje je za njih izdvojila Vlada Federacije BiH, jer kako Đuzel kaže, dio sredstva planiraju usmjeriti za održavanje jedine redovite linije sa Zagrebom, na kojoj tri puta tjedno leti avion Croatia Airlinesa čitave godine.

Ističe kako je ta linija već u prodaji za cijelu godinu te je broj putnika iz dana u dan sve veći.

“Zbog toga ćemo na tu liniju potrošiti jedan dio sredstva koji nam nedostaje, a ostali na tehničke pripreme za iduću sezonu kako bi bili što konkurentniji. Na tome intenzivno radimo i po prvi put u povijesti dobili smo certifikat, odnosno međunarodno odobrenje za odleđivanje zrakoplova, a prije mjesec dana smo dobili i certifikat za gorivo, tako da ćemo taj tehnički segment popuniti, a veći dio sredstava koristiti za subvencioniranje novih ruta”, kazao je Đuzel.

Među novim linijama je prije svega uspostava redovite zračne veze s Beogradom i po njegovim riječima su pregovori u završnoj fazi, tako da se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za odabir zrakoplovne tvrtke.

“Dosta smo ograničeni i ja sam izravan kad smo u biranju zrakoplovne tvrtke, jer mostarska zračna luka ima puno limitacija, kad se govori o terenu polijetanju i slijetanju, tako da ne možemo pregovarati sa svakim”, pojasnio je prvi čovjek Zračne luke Mostar.

Zbog toga su se, po njegovim riječima, u pregovorima okrenuli prema klasičnim kompanijama.

“Radimo na tome da dogovorimo Beograd s povoljnim uvjetima i čestim frekvencijama i blizu smo dogovora, ali sve ovisi isključivo od raspoloživih zrakoplova”, rekao je te otkrio kako bi putnike na ovoj relaciji najvjerojatnije prevozila zrakoplovna tvrtka Air Serbia.

Pored toga se vode pregovori i za linije tijekom sezone, jer kako kaže, samo charter letovi su zabilježili oko 10 tisuća putnika, te se namjerava pored onih postojećih veza, proširiti povezanost s novim destinacijama.

Ističe, kako ne treba zaboraviti, da s mostarske zračne luke tri godine nije ništa letjelo te je mnogo posla koji se još treba uraditi da bi došao na svoje, pa se tako uz pregovore intenzivno radi na tehničkim pripremama zračnih luka, kako bi bio poželjan za što više zrakoplovnih tvrtki.

“Zračna luka Mostar je zaista specifična u odnosu na ostale. Iako svi pričaju da je Mostar najbolji teritorij s najviše ljetnih dana, nije to baš tehnički tako i imamo još mnogo posla”, zaključio je Đuzel./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img