ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

ZOVKO: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz

“Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo”, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

“Danas obilježavamo 25. obljetnicu pada UN-ove sigurnosne zone Srebrenice i odajemo počast žrtvama masakra koji je uslijedio nakon toga, a u kojem je život izgubilo 8000 osoba, uglavnom civila, koji će zauvijek ostati zapisan u kolektivnom sjećanju Europe kao tragedija do tada neviđenih razmjera i neuspjeh politike našeg vremena”, navodi u priopćenju Ured zastupnice Zovko.

Pritom se ističe da “dok odajemo počast žrtvama tragedije u Srebrenici, trebamo se prisjetiti i onoga što je uslijedilo u tjednima i mjesecima nakon toga”.

“Naime, Radovan Karadžić i Ratko Mladić okrenuli su se tada drugoj meti, još jednoj sigurnosnoj zoni UN-a, u Sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, Bihaću. U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je pokrenula operaciju Oluja početkom kolovoza. Opsada Bihaća razbijena je u roku od nekoliko dana i Karadžićeve i Mladićeve snage poražene su za manje od tjedan dana. Upravo ta preraspodjela snaga omogućila je potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u studenom 1995. godine”, stoji u priopćenju.

“To, naravno, nije utjeha za obitelji koje su izgubile svoje najmilije u srpnju 1995. godine, ali ulijeva nadu da ćemo iz naših aktivnosti i spašavanja Bihaća izvući pouku”, navodi se u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASTE BROJ ŽRTAVA

U eksploziji u Bejrutu poginulo 135 ljudi, ranjeno ih je oko 5000, stotine nestalih

Libanonski ministar zdravstva Hamad Hassan izjavio je za televiziju Al-Manar da je u eksploziji u Bejrutu stradalo ukupno 135 ljudi, a ozlijeđeno ih je...