ZOVKO: Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je duhu Europskog parlamenta

Povodom najava  preuzima Izvješće za BiH oglasila se zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje. Ja poštujem to pravilo a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta. Što se tiče aktualnih tema vezanih za BiH želim naglasiti sljedeće. Zabrinuta sam nedavnim izjavama”, izjavila je Zovko.

Istaknula je da je put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, koji se dvotrećinski izjasnio protiv centralizacije.

“Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik. Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor”, kazala je Zovko.

Poručila je da ako Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, “onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za „redistricting“.

-To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica, rekla je Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu pozvala je na što skorije formiranje vlasti u BiH.

“Pridružujem se pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”, izjavila je Željana Zovko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Pronađeno 30 migranata

U Republici Srpskoj pronađeno je 37 ilegalnih migranata, navodi se na sajtu Ministarstva unutarnjih poslova RS.Radi se o licima iz nekoliko afričkih i azijskih...