EUROZASTUPNICA

ZOVKO: Pokrenut ćemo inicijativu u Europskom parlamentu za sankcioniranje onih koji pozivaju na rat

„Pokrenut ćemo inicijativu u Parlamentu EU za sankcioniranje onih koji pozivaju na rat“, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne. Pojasnila je kako će to pitanje postaviti predsjedniku Europskog parlamenta Josepu Borellu te kako će inicijativa biti podržana i od ostalih zastupnika „jer je svatko protiv rata i protiv onih koji pozivaju na rat“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je izrazila i zabrinutost zbog politike njemačkih Zelenih prema BiH.

„Unitaristička politika u BiH je dobila svoje lobiste s njihove strane. Od aktivista su prešli u vlast i trebat će im dosta vremena da se snađu. Nažalost uče se na nama. S druge strane imate katalonske i škotske zelene koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i Škotske. Ima tu mjesta za razgovor, kazala je.

Na pitanje urednika i voditelja Miroslava Vasilja tko najbolje razumije stanje u BiH, objasnila je kako je riječ o irskim zastupnicima i to zbog problema koje imaju katolici i protestanti u Sjevernoj Irskoj, a posebno nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

O bosanskohercegovačkom pristupanju EU kazala je da to ovisi o zrelosti predstavnika naroda kojega ima najviše u BiH.

„Ukoliko najveća skupina nađe lidera koji će biti na razini svoje dužnosti te u stanju napraviti kompromis i balans, BiH će zbog svoje tragične prošlosti i simpatija imati prioritet, kazala je Zovko.

Navela je i kako hrvatski premijer Andrej Plenković kontinuirano ukazuje na ono što treba riješiti u BiH.

„Nedavno je bio u posjetu BiH kako bi smirio tenzije koje zabrinjavaju čitavu Europu, sve ljude u BiH, a posebno Hrvate, istaknula je.

Nova runda pregovora oko izbornog zakona, prioriteti francuskog predsjedanja EU-om, što bi se dogodilo s Belgijom da Valonci odluče Flamancima i Nijemcima izabrati predstavnike, usporedba s idejom građanstva i republikanizma u Francuskoj u odnosu na „građanstvo“ koje zagovara dio političkog Sarajeva… samo su neke od tema o kojima je govorila Zovko. Više o svemu u videoprilogu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KATAR

Poljska svladala S. Arabiju- 2:0

Poljski nogometaši ostvarili su pobjedu u drugom kolu skupine C Svjetskog prvenstva, slavili su s 2:0 (1:0) protiv Saudijske Arabije uz prvi pogodak Roberta...