ZASTUPNICA U EP

ZOVKO: Ne smije biti sramota zločin nazvati pravim imenom

Europski parlament najoštrije osuđuje opetovano kršenje ljudskih prava i međunarodnog i humanitarnog prava u nedavnim terorističkim napadima u Nigeriji. Nasilni ekstremisti i džihadističke skupine, kao što su Boko Haram i Islamska država u pokrajini Zapadna Afrika (ISWAP), provode teror u zemlji, a meta njihovih napada je kršćansko stanovništvo. Željana Zovko je istaknula da su džihadističke skupine od 2015. godine ubile više od 6.000 kršćana, prenosi HMS.

“U nekoliko napada od prošlog tjedna, 8. siječnja i s kraja prosinca u kršćanskim je selima ubijeno više od 30 osoba. Islamska država u pokrajini Zapadna Afrika preuzela je odgovornost za ove napade, koje je izvršila u odmazdi za ubojstvo vođe Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija u Siriji.”

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju nigerijske vlasti da osiguraju poštivanje ljudskih prava u zemlji, te zaštite civilno stanovništvo od terorizma i nasilja. Borba protiv nekažnjavanja zločina temelj je stabilnosti u zemlji i izgradnje trajnog mira.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica prizna progon kršćana u svijetu. Afrika je izrazito religiozan kontinent i krive predodžbe o drugim religijama prečesto se koriste za poticanje mržnje i terora. Europska unija bi trebala svoje financijske instrumente iskoristiti za ulaganje u razvoje ove regije, što će pomoći zaštiti vjerskih manjina”, kazala je Zovko.

Zovko je pozvala Europsku uniju na jačanje ideje međureligijskog dijaloga kroz službene diplomatske kanale prema trećim zemljama.

“Nije i ne smije biti sramota zločin nazvati pravim imenom”, zaključila je zastupnica Zovko./HMS/

Najnovije

WAHINGTON

Policija uhitila osobu osumnjičenu za slanje pisma s ricinom Trumpu

Pismo s ricinom poslala je Bijeloj kući ženska osoba koja je uhićena na granici SAD-a i Kanade, izvijestio je u nedjelju navečer CNN, pozivajući...