ZOVKO: Izvješće Europskog parlamenta prepoznaje konstitutivnost naroda i poziva na provođenje izbornih reformi u BiH

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu godišnje izvješće Davida McAllistera o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman EU utječe trenutačna kompleksa geopolitička pitanja, poput ruskog rata protiv Ukrajine, situacije na Bliskom istoku, tenzija u Indo-pacifiku i rastućih tenzija na zapadnom Balkanu koji predstavljaju izazove za europske granice, unutarnju stabilnost kao i sigurnost Europskih građana, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izborni zakon BiH

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko navela je da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima te predlaže mjere Vijeću i Komisiji za osnaživanje europske vanjske politike i sigurnosti u nadolazećem razdoblju. Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta u ovom izvješću o potrebi konačnog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na sastanku Europskog vijeća u ožujku te ključnoj reformi izbornog zakona.

„Ponosna sam što su uključeni moji amandmani koji prepoznaje koncept konstitutivnosti i važnost principa podjele vlasti u BiH putem pravednog Izbornog zakona koji poštuje presudu Ustavnog suda o legitimnom predstavljanja te presude međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode“, istaknula je Zovko.

Energetska sigurnost

Zovko je posebno pozdravila što izvješće naglašava važnost energetske sigurnosti za stabilnost Europske unije i njezinih susjeda te još jednom pozvala da južna interkonekcija između Republike Hrvatske i BiH postane ključno sredstvo za osiguravanje energetske sigurnosti i suverenosti za hrvatske građane s obje strane granice koje će biti pod nadzorom europskih građana bez utjecaja trećih strana.

Preventivna i parlamentarna diplomacija

Nadalje, Zovko je pozdravila uključivanje njezinih amandmana koje je kao izvjestiteljica za izvješće o preventivnoj diplomaciji uložila na izvješće i pozvala na poboljšanje preventivne diplomacije Europske unije kao proaktivnog vanjskopolitičkog alata za izbjegavanje sukoba između trećih strana i posredovanje te podršku u pronalaženju mirnih rješenja na multilateralnoj razini. Također, u izvješću su usvojeni i amandmani Zovko kojima naglašava nužnost veće ulogu Europskog parlamenta u oblikovanju vanjske i sigurnosne politike jer je parlamentarna diplomacija njezin ključni alat za vanjsku suradnju koji igra bitnu ulogu u promicanju europskih vrijednosti, mira i stabilnosti u svijetu te poziva na produbljivanje suradnje u okviru transatlantskog dijaloga EU i SAD.

Prava kršćana u svijeta

Pored toga, Zovko je izrazila zadovoljstvo što izvješće konačno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većih napada na kršćane diljem svijeta na što kontinuirano upozorava u sklopu svoga rada u vanjskoj i sigurnosnoj politici./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img