ZOVKO: Dodik je, u ovom trenutku, glas razuma koji štiti interese BiH

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu komentirala je odluku dvojicu bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da upute poziv Hrvatskoj da prekine gradnju Pelješkog mosta, pod prijetnjom podizanja tužbe, na što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Ddodik pokrenuo mehanizam zaštite entitetskog vitalnog interesa, o čemu će sutra raspravljati Narodna skupština RS.

Zovko je u izjavi za N1 kazala da se radi o “zamagljivanju stvarnosti” te da je Milorad Dodik glas razuma u ovom trenutku.

“Ovo je zamagljivanje stvarnosti. Ono što sam ja već upozoravala, samim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva došlo je do disbalansa i imamo srpskog člana Predsjedništva koji je predsjedavajući u BiH i koji je glas razuma u ovom trenutku i štiti interese BiH i ne želi staviti ovu temu na dnevni red niti želi da se BiH bavi apsurdnim tužbama koje služe za zavaravanje javnosti”, kazala je Zovko.

Dodala je da bi se BiH trebala baviti “gorućim temama i pitanjima koja su neophodna”.

“Umjesto da se BiH bavi rješavanjem i poštivanjem odluka Ustavnog suda i njihovom implementacijom i formiranjem vlasti na svim razinama što je neophodno. Vidimo koje su goruće krize što se tiče položaja Hrvata u BiH, ogromna kriza s Aluminijem u Mostaru, kriza migrantska gdje se Predsjedništvo očitovalo o nemoći samog Vijeća ministara BiH da se uhvati u koštac i da spriječi val migranata koji preko BiH traže put prema Hrvatskoj i ugrožavaju njene granice i zbog osobnog iskustva znam da ovakve tužbe i zavaravanja javnosti neće se realizirati nego će biti prolongiranje agonije i služit će za tjeranje građana BiH da traže svoj put negdje drugo”, kazala je Zovko.

Upitana kako komentira jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH i činjenicu da je Milorad Dodik uložio vitalni interes, Zovko je kazala da nije iznenađena.

“Nisam iznenađena, gospodin Dodik je uvijek pokazivao jedan konstruktivan odnos i ono što Hrvatska traži i tražit će da kroz intervenciju i pomoć jednog ovakvog glasa razuma iz BiH pomogne samoj BiH. Dodik preuzima odgovornost za građane koje predstavlja. Ono što se događa Hrvatima, sutra će se dogoditi Srbima. Poteze koje on čini, vjerujem da će Narodna skupština RS sutra dati potporu za potezanje vitalnog interesa. BiH bez balansa sva tri naroda ne može egzistirati, može biti samo propala zemlja na granici s EU i biti otvorena nekim trećim silama koje ne želimo vidjeti”, kazala je, te dodala:

“Ovo će otežati poziciju Hrvatske koja ovo želi staviti kao top temu proširenja jugoistočne Europe. Jedan od strateških ciljeva Hrvatske je pomoć BiH da traže svoj put ka EU i njenim vrijednostima. Ne želimo štititi granice i biti graničari EU”, smatra Zovko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

GLAVNA TUŽITELJICA BIH

TADIĆ: Sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena, zbog izjava Bakira Izetbegovića

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, u intervjuu za "Face tv" pojasnila je proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji...