BIH MOŽE OSTATI MEĐUNARDNI PROTEKTORAT DO "SUDNJEG DANA"

Znate li što sadrži Program 5+2 za zatvaranje OHR-a

Dok Rusija i Kina traže oduzimanje bonskih ovlasti visokom predstavniku i zatvaranje OHR-a do kraja srpsnja iduće godine, SAD kaže kako uvijeti za zatvaranje OHR-a nisu vremeni određeni, već ovise od ispunjenja uvijeta (5-2)koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju Daytonskog sporazuma.

Što zapravo sadrži Program 5 plus 2 kojeg treba ispuniti za zatvaranje OHR-a?

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su, podsjeća Hrvatski Medijski Servis, na sastanku u Bruxellessu 26. i 27. veljače 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili. Ciljevi koje vlasti BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:

1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti;

2. Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;

3. Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;

4. Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UINO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i

5. Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je, također, utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

1. Potpisivanje SSP-a; i

2. Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, kronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa.

Neki od uvijeta za zatvaranje OHR-a su već ispunjeni kako što je primjerice potpisivanje SSP-a, Usvajanje državne strategije za ratne zločine i provedba konačne odluke za Brčko. No, za neke je, gledano iz ove perpektive, teško vjerovati da će ikad biti ispunjeni, kao što je dogovor o raspodjeli državne i vojne imovine oko čega se spore bošnjačke i srpske stranke već više od desetljeća.

-Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, također je jedan je od uvijeta koji daje mogućnost PIC-u da sam odredi do kada će OHR ostati u BiH, neovisno o realnom stanju u BiH.

Drugim riječima, visoki predstavnik, ukoliko tako procjene SAD i njihovi zapadni saveznici mogu u BiH ostati, odnosno BiH biti, umjesto samostalna država, međunarodni protektorat, do “sudnjeg dana”./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

"ČUVAJTE SE LAŽNIH HRVATA"

Njemačka policija uhitila Srbe s lažnim hrvatskim putovnicama

Njemačka policija prije nekoliko dana je objavila priopćenje pod naslovom “Čuvajte se lažnih Hrvata”. U priopćenju navodi kako su 27. srpnja 2021. godine službenici federalne...