Sve vijesti

HNK Mostar

VENOMIUS

Znanstvenici otkrili novog otrovnog pauka u Australiji, nazvali ga po Tomu Hardyju

Novootkriveni pauk pronađen u Australiji dobio je ime po glumcu Tomu Hardyju koji glumi Marvelovog negativca Venoma.

Znanstvenici Giullia de F. Rossi, Pedro de S. Castanheira, Renner L. C. Baptista i Volker W. Framenau otkrili su pauka u rujnu i nazvali ga Venomius tomhardyi. Pronašli su je u Australiji, od Tasmanije do Zapadne Australije, gdje živi i gradi kružnu vertikalnu mrežu.

“Pauk se obično skriva u svilom obrubljenim udubljenjima u granama drveća kada ga uznemiruju tijekom dana”, stoji u priopćenju.

“Tijekom nedavnog terenskog izleta u južnoj Australiji, prikupili smo velik broj primjeraka neobične vrste pauka koji plete kugle koji nisu pokazivali sinapomorfije ni s jednim od nedavno revidiranih rodova, niti s bilo kojim drugim rodom koji nam je poznat,” autori navedeno.

Pauci su dio obitelji koja plete kugle pod nazivom Araneidae Clerck i treća su najveća porodica paukova u Australiji s više od 220 opisanih vrsta osmonožnih štetočina.

Pauk je dobio ime po Hardyju jer je glumio Eddieja Brocka u dva filma “Venom”. Venom je vanzemaljski simbiot anti-heroj koji se često vidi kao saveznik ili protivnik Spider-Mana.

“Ovo ime roda referenca je na glavu lika Venoma s uočljivim crnim mrljama, koja podsjeća na trbuh našeg vrijeska, posebno muški holotip. Spol imena roda Venomius je muški”, navode znanstvenici.

Još nije poznato je li Hardy svjestan činjenice da je pauk dobio ime po njemu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NJEMAČKI KANCELAR

SCHOLZ: U Njemačku dolazi previše izbjeglica

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu se uključio u raspravu o ilegalnoj migraciji prema Njemačkoj rekavši kako je potrebno smanjiti broj izbjeglica. "Trenutno je broj...