Znakovi upozorenja da možda imate bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac jedno je od najbolnijih stanja. Iako se obično riješi sam od sebe, ali ako je prevelik, jedini način je operacija.

Bubrežne kamence uzrokuju otpadne tvari u krvi koje tvore kristale. S vremenom se kristali nakupljaju i tvore kamenac. Ovo je jedno od najbolnijih stanja i među najčešćim poremećajima mokraćnog sustava. Muškarci obolijevaju češće od žena, a većina ih izađe iz tijela bez intervencije liječnika.

Kada se formira bubrežni kamenac, tijelo će ga pokušati izbaciti kroz urinarni trakt. Većina ih je dovoljno malena da prođu, međutim, kada postanu prevelike, mogu postati iznimno bolne i obično je potrebna operacija za njihovo uklanjanje, prenosi danas.rs.

Koji su znakovi upozorenja da možda imate bubrežni kamenac?

Bol u leđima ili na bočnoj strani trbuha

Prema Britanskoj nacionalnoj zakladi za bubrege, općenito je pravilo da što je veći kamen, simptomi su vidljiviji. Jaka bol s obje strane donjeg dijela leđa čest je simptom.

Ova razdoblja intenzivne boli u leđima ili bočnoj strani trbuha, ili povremeno u preponama, mogu trajati nekoliko minuta ili sati. Muškarci mogu osjetiti bol u testisima. Bubrežni kamenci uzrokuju bol, koja se može brzo pojačati, uzrokujući iritaciju ili začepljenje ako kamenac blokira protok urina i uzrokuje oticanje bubrega.

Krv u mokraći

Veći kamenci mogu uništiti tkivo u urinarnom traktu, dopuštajući krvi da iscuri u urin. Međutim, postoji mnogo mogućih uzroka krvi u urinu, uključujući urinarnu infekciju, tumor u mjehuru ili bubrezima ili policističnu bolest bubrega.

Ako primijetite krv u urinu, otiđite što prije na pregled, čak i ako nemate drugih simptoma, prvi vam je put ili ima samo malo krvi.

Infekcija urina

Ako bubrežni kamenac blokira mokraćni trakt, može zaustaviti protok urina kroz ureter koji odvodi urin iz bubrega. To može dovesti do infekcije ili čak oštećenja bubrega. Simptomi su tipični za infekcije i uključuju visoku temperaturu, povraćanje i proljev.

Urin može postati ružičast ili mutan, a moguće je i učestalo mokrenje. To je zato što kamen iritira dno vašeg mjehura i tjera ga da misli da je pun. Drugi mogu osjetiti peckanje pri mokrenju.

Mučnina ili povraćanje

Znakovi bubrežnih kamenaca ne moraju uvijek biti povezani s mokrenjem. Mogu uzrokovati simptome slične gripi kao što su mučnina i povraćanje, stvarajući zabunu oko toga od kojeg stanja ljudi pate.

Prema Britanskoj udruzi uroloških kirurga, ovaj se simptom može pokrenuti kada kamenac krene iz bubrega u uretru – cijev koja prenosi urin iz bubrega u mjehur.

Znojenje

Bubrežni kamenci također mogu uzrokovati druge simptome slične gripi. To je obično zbog urinarne infekcije, kažu liječnici.

No, slične simptome mogu uzrokovati problemi s leđima ili kralježnicom, ali i druga urološka ili neurološka stanja, pa je najsigurnije zakazati pregled kod liječnika.

Pretrage za dijagnosticiranje bubrežnih kamenaca uključuju analizu krvi kako bi se provjerilo rade li bubrezi ispravno, pretragu urina za provjeru krvi ili infekcije te CT ili ultrazvučni pregled./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img