Znakovi koji ukazuju da tijelu nedostaje određenih vitamina

Dok ne dođe do ozbiljnije bolesti vjerojatno nećemo shvatiti da našem tijelu nedostaje određenog vitamina. Vitamine i nutrijente uglavnom dobivamo iz uravnotežene prehrane, a mnogi često uzimaju i suplemente na svoju ruku.

No tijelo nam nekim znakovima signalizira čega nam nedostaje, ali to mnogi ne znaju prepoznati. Ovo su četiri najčešća znaka koja ukazuju na nedostatak esencijalnih vitamina i minerala.

1. Problemi s razmišljanjem

Moždana magla i gubitak pamćenja mogu biti uzrokovani nedostatkom vitamina B koji podržava kognitivne funkcije, pa njegov nedostatak može utjecati na mentalne sposobnosti. Vitamin B nalazi se u bjelančevinama i lisnatom zelenom povrću, piše Ordinacija.hr.

2. Infekcije desni

Vitamin C ima važnu ulogu u prevenciji bolesti desni. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do povećanog rizika od infekcija desni i slabe kvalitete zuba. Može se naći u namirnicama kao što su agrumi, paprika i brokula.

3. Bol u mišićima

Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, što znači da slabe ili bolne kosti mogu biti pokazatelj nedostatka. Bolovi u mišićima također mogu signalizirati nedostatak vitamina D.

4. Zamagljen vid

Ovaj simptom može biti znak nedostatka vitamina A, koji se nalazi u lisnatom zelenom povrću poput špinata i brokule, te mrkvi i batatu. Vitamin A jača imunološki sustav i važan je za zdravlje očiju, pa se njegov nedostatak može očitovati kroz zamagljen vid ili poteškoće s vidom pri slabom osvjetljenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img