ZLOČIN ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO Dan kada je granata kod mostarske katedrale odnijela dva mlada života

Teška granata pala je 11. studenog 1994. s donje strane prolaza između katedrale i župne kuće. Dječaci, koji su se igrali s gornje strane prolaza ostali su svi na životu, a djevojčice koje su se bile sklonile u predvorje kripte i ponavljale vjeronaučno gradivo VIII. razreda bile su pogođene gelerima: dvije od njih na smrt, a osam drugih ranjene su teže ili lakše.

Neprijateljska granata koja je pala kod mostarske katedrale 11. studenog 1994. odnijela je živote ovih dviju djevojčica koje su samo željele taj dan biti na satu vjeronauka. Knjiga koju je priredio don Davor Berezovski navodi kako su djevojčice bile pokopane.

Unatoč ratnom stanju, velika kolona ljudi od nekoliko stotina metara protezala se od mostarske katedrale prema groblju Masline. Došli su kako bi ispratili na vječni počinak dvije curice kojima je bezumnost čovjeka i zločinački poriv prekinuo mlade živote.

„Ostale su vaše vjeronaučne bilježnice pokraj lokve vaše krvi, probijene gelerima i natopljene vašom krvlju. Neprijatelj Božjeg imena i ljudskog dostojanstva, golijatski naoružan do zuba, bez ikakve ljudske pameti, čovjekoubojica i lažac od početka, pošao je protiv vas dviju i protiv pedesetak vaših vršnjaka i vršnjakinja, učenika i učenica 7. i 8. razreda, i to s teškim topovima i tenkovima, minobacačima i granatama, da vas pobije. Više ste puta i same govorile svojim vjeroučiteljima: ꞌZašto pucaju po nama? Mi idemo na vjeronauk, nisu ovo položaji vojskeꞌ. Moralno raspamećeni zlikovci ne razlikuju curicu na vjeronauku od bunkera i rovova“, rekao je na pokopu biskup Ratko Perić.

Biranim riječima od djevojčica se oprostio i tadašnji župnik župe Sv. Petra i Pavla fra Dane Karačić. „Neka nam bude utjehom da ih je smrt zatekla u najplemenitijem što su mogle činiti, na vjeronauku, učeći o Bogu. Neka naše suosjećanje i sućut s vama budu znak jedinstva našeg hrvatskog naroda, naših kršćanskih osjećanja i cijele Katoličke Crkve“, poručio je fra Dane Karačić.

Nekoliko je puta u javnost izlazila inicijativa da Mostar dobije ulicu koja će nositi ime ovih dviju djevojčica, ali to nikada nije realizirano. S obzirom na to da Mostar nema Gradsko vijeće posljednjih devet godina, to je nemoguće bilo učiniti. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

Podsjetimo, 11. studenoga 1994. teška je granata pala s donje strane prolaza između katedrale i župne kuće. Dječaci, koji su se igrali s gornje strane prolaza ostali su svi na životu, a djevojčice koje su se bile sklonile u predvorje kripte i ponavljale vjeronaučno gradivo VIII. razreda bile su pogođene gelerima: dvije od njih na smrt, a osam drugih ranjene su teže ili lakše.

Toga dana vjeroučenici, iako su se krizmali nekoliko mjeseci ranije, kao i svakog drugog petka, okupili su se na zajedničkom župnom vjeronauku, kako bi predvođeni svojim župnikom učili o ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Nakon pada granate, tadašnji katedralni župnik i vjeroučitelj don Tomislav Majić, kao i drugi svećenici iz katedrale, pribrali su se i pružali pomoć ranjenima i rasplakanima.

Vjeroučenice Danijela Vidović i Antonija Sesar preminule su te večeri, nije im pomogla ni sva stručna i spremna bolnička pomoć. Djevojčice su pokopane na groblju Masline, a na mjestu pogibije postavljena je spomen ploča, gdje se može za njih Bogu pomoliti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MANDATAR ZA SASTAVLJANJE VLADE RH

PLENKOVIĆ: Bit će članova vlade koji do sada nisu bili ministri

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu nije želio iznositi imena novih ministara niti reći koliko će nova vlada imati ministarstava, poručio...