ZLOČIN U IRAKU Islamska država ubila najmanje 500 Jazida, žene i djeca žive zakopali

Ekstremisti Islamske države ubili su najmanje 500 ljudi, uključujući žene i djecu. Neke od žrtava su žive zakopane. Ubojstva je potvrdio irački ministar ljudskih prava Mohamed Šia al-Sudani.

Radi se o kurdskoj skupini Jazidi koja je pred brutalnim i krvoločnim islamistima koji ih smatraju štovateljima Đavla pobjegla bez ičega u planine usred pustinje. Oslanjaju se na humanitarnu pomoć iz zraka, ali usprkos tome, umiru od gladi i žeđi. UN procjenjuje da se ondje nalazi oko 40 tisuća Jazida.

“Imamo dokaze prikupljene od Jazida koji su uspjeli pobjeći iz njihovog višestoljetnog grada Sindžara, nekih koji su izbjegli smrt, kao i fotografije mjesta zločina koje nedvosmisleno pokazuju da su bande Islamske države dosad ubile najmanje 500 Jazida nakon što su zauzele Sindžar. Neke su žrtve, uključujući žene i djecu, žive zakopane u masovnim grobnicama u i oko Sindžara”, rekao je. Tristotinjak žena oteto je kako bi bile ropkinje.


Američka vojska treći put napala Islamsku državu

Američka je vojska objavila da je izvela treći krug napada na sunitske militante na sjeveru Iraka kako bi zaštitila Jazide koje su pripadnici Islamske države potjerali na planinu Sindžar u pustinji bez hrane i vode.

Lovci i bespilotne letjelice su uništili oklopna vozila koja su pucala po Jazidima.

IS prijeti 300 jazidskih obitelji: Obratite se ili umrite

Militantni Islamske države zaprijetili su da će ubiti više od 300 obitelji iračke etničke manjine Jazida ako se ne obrate na islam, rekli su u subotu Reutersu svjedoci i jedan jazidski parlamentarni zastupnik.

Te obitelji u selima Koja, Hatimiya i Qaboshi opkolili su sunitski militantni koji su pokrenuli ofenzivu u sjevernom Iraku koja je navela desetke tisuća Jazida i kršćana na bijeg kako bi sačuvali život.

Podsjećamo, Islamska država osvojila je od lipnja velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije, ubivši mnoge ljude i natjeravši desetke tisuća ljudi u bijeg.

Francuski ministar vanjskih poslova u Iraku

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je u nedjelju u Bagdadu iračke čelnike da osnuju vladu nacionalnog jedinstva kako bi zaustavili napredovanje militanata Islamske države na sjeveru zemlje.

“Iraku treba vlada nacionalnog jedinstva i svi Iračani trebaju osjećati da su u njoj zastupljeni i da sudjeluju u toj borbi protiv terorizma”, rekao je Fabius na konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom. Fabius bi trebao posjetiti i kurdski glavni grad Erbil.

Stigla i humanitarna pomoć

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je američkoj vojsci da dopremi humanitarnu pomoć kako bi spriječilo ono što je nazvao mogućim genocidom Jazida te provođenje ciljanih udara na borce Islamske države. Vojni zrakoplovi bacili su humanitarnu pomoć Jazidima kojih se desetke tisuća skupilo na planini Sindžar tražeći sklonište od pobunjenika.

Obama je u subotu poručio da ne postoji jednostavno rješenje za krizu i da irački čelnici moraju osnovati vladu nacionalnog jedinstva koja bi mogla ublažiti sektaške podjele i ujediniti ih u borbi protiv džihadista. Nakon toga je otišao na godišnji odmor./Hina/HMS/

Najnovije

VIDEO KOJI LEDI KRV U ŽILAMA

Azerbajdžanski vojnici skrnave armensku grobnicu

Sve je više na Internetu potvrđenih slučajeva azerbejdžanskih vojnika koji su skrnavili armenske grobove u Gorskom Karabahu. Kako navodi medij Novosti Armenija, jedan od takvih...