ZLATNA HARFA Dvije tisuće članova zborova u Međugorju

U povodu 35. obljetnice osnutka Udruge dječjih župnih zborova Zlatna harfa, u Međugorju je slavljena sveta misa koju je predslavio mons. Henryk Hoser, papin izaslanik za Međugorje, piše Večernji list BiH.

Propovijedao je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Pjevanjem je euharistijsko slavlje uzveličalo oko sedamdeset dječjih župnih zborova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U koncelebraciji je sudjelovao međugorski župnik fra Marinko Šakota, mostarski župnik fra Bože Milić i više svećenika.

Na misi je sudjelovalo i oko 2000 članova zborova iz šest nadbiskupija BiH i Hrvatske.

Najvažniji događaj

Organizator ovogodišnje proslave je Vijeće franjevačkih zajednica u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te župni ured sv. Jakova u Međugorju.

“Sve ovo je započelo 1984. godine u hercegovačkoj župi Kočerin. Ideja je to bila fra Miće Pinjuha. I tako se prenijela iz BiH u Hrvatsku i postala najvažniji događaj u pastoralu djece”, kazala je na početku voditeljica Sanja Pehar, glavna urednica Radio prostaje Mir Međugorje.

Na ovu Zlatnu harfu u Međugorje je stiglo 2000 djece okupljene u 70-ak zborova iz šest nadbiskupija BiH i Hrvatske. Ovo je prvi put da ih je ovoliko bilo na jednom mjestu. Potom su se predstavili zborovi. Misno slavlje počelo je pjesmom svih zborova “Došli smo ti Majko draga”. Nakon toga je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Hoser. U svojoj propovjedi međugorski župnik fra Marinko Šakota je istaknuo kako se danas slavi 35. godina velikog Božjeg djela Zlatne Harfe u Međugorju. Misnom slavlju bili su nazočni i brojni hodočasnici, a parkiralište iza crkve bilo je puno autobusa raznih registracijskih oznaka iz BiH, Hrvatske i više europskih zemalja.

Djeca iz brojnih župa u pratnji svojih voditelja pokazali su kako se kroz pjesmu može i svjedočiti i radovati.

Zbirka skladbi

Zlatna harfa je usmjerena upravo radu s malim brojnim župnim zborovima te donosi uspješne rezultate u obnovi liturgijskog pjevanja.

U prigodi ove obljetnice izdana je zbirka skladbi za dječje zborove pod naslovom “Uzmi me za ruku“ koju je uredio pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat./HMS/

Najnovije

ŠVEDSKA

Parlament ponovno izabrao socijaldemokratkinju Andersson za premijerku

Švedski parlament po drugi je put u više od tjedan dana izabrao socijaldemokratsku čelnicu Magdalenu Andersson za premijerku u ponedjeljak koja će pokušati upravljati...