ŽESTOKE BORBE U LIBIJI Minobacači pogodili predgrađe Tripolija

Minobacačke granate bačene su na predgrađe Tripolija u četvrtak i gotovo pogodili bolnicu i povećali patnju ljudi nakon dvotjednih napada istočnih snaga na glavni grad Libije koji drži međunarodno priznata vlada.

Granatiranje je uslijedilo samo dan nakon što je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na gusto naseljenu četvrt u Tripoliju, koji istočne libijske snage pod zapovjedništvom Khalife Haftara pokušavaju osvojiti, produbljujući kaos koji je pogodio zemlju bogatu naftom još 2011.

Libijska nacionalna vojska (LNA) s uporištem u Bengaziju zapela je u južnim predgrađima Tripolija.

Dva minobacača gotovo pogodila bolnicu

U al-Suaniju, jugozapadnom predgrađu, novinari Reutersa vidjeli su kako su dva minobacača gotovo pogodila bolnicu. U borbama je dosad poginulo 205 osoba, uključujući 18 civila, a ranjenih je više od 900, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Mještani krive Haftarove snage zbog granatiranja. Tvrde da su granate ispaljene iz smjera njihova položaja, južnog dijela grada.

“Govorimo UN-u i Vijeću sigurnosti: ‘Slušajte. Slušajte granatiranje. Granate će nas pogoditi. Molim vas, pronađite rješenje za nas'”, rekao je raseljen mještanin Youseef Salem.

LNA je demantirala granatiranje stambenih područja.

Vlada u Tripoliju izdala je naloge za uhićenje Haftara i drugih vodećih istočnih dužnosnika, optužujući ih za granatiranje u srijedu.

Istočni dužnosnici već su izdali tjeralice za premijerom Fayezom al-Serrajem i drugim zapadnim dužnosnicima jer nema naznaka političkog rješenja, a ni prekida vatre.

Interesi svjetskih sila

Inozemne sile su zabrinute, ali ne mogu zauzeti jedinstveni stav oko najnovijeg rasplamsavanja ciklusa anarhije i ratovanja koji je zahvatio Libiju od rušenja diktatora Muammara Gaddafija 2011.

Međunarodno priznato ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je Francusku za potporu Haftaru i najavilo da će prekinuti sigurnosnu suradnju s Parizom.

Italija, sa značajnim interesima za naftom članice OPEC-a, podržava vladu premijera Fayeza al-Serraja. Bila je bijesna jer Francuska nije podržala nedavnu rezoluciju Europske unije kojom se Haftar poziva da zaustavi napredovanje.

Nastavak sukoba mogao bi dovesti do narušavanja naftnih tokova, poticanja ilegalnih migracija preko Sredozemnog mora u Europu i davanja prilike džihadistima da iskoriste kaos.

Haftar ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koji ga smatraju predvodnikom stabilnosti i borbe protiv islamskih militanata./Hina/HMS/

Najnovije