Hrvatski Medijski Servis

ŽEPČE: Pokreće se proizvodnja feferona

U Razvojnoj agenciji Žepče održan je sastanak s predstavnicima tvrtke Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarske Dubice, inače sestrinske tvrtke njemačkog koncerna Carl Kühne, piše Večernji list BiH.

Uvjeti suradnje

Kako navode iz RAŽ-a, Carl Kuehne jedan je od najvećih kupaca povrća u Europi, a u posljednje četiri godine proizvodnju i otkup povrća pokrenuli su i u Bosni i Hercegovini. Jedna od kultura za kojom postoji posebno zanimanje jest papričica zeleni feferon sorta jalapeño. Predstavnici tvrtke Carl Kuehne, inače, zainteresirani su za pokretanje ove proizvodnje na području općine Žepče te će, kako su najavili iz žepačke Razvojne agencije, u četvrtak, 24. siječnja u 14 sati održati prezentaciju o toj temi u dvorani Općinskoga vijeća Žepče u Žepču, na kojoj će zainteresirani moći dobiti više informacija o uvjetima suradnje. Sastanku su, uime tvrtke Carl Kuehne d.o.o. nazočili Elmir Čeliković i Muhamed Lemeš dok su uime RAŽ-a nazočile direktorica Branka Janko te agronomi Marijana Zovko i Gabrijela Perković. U svezi s najavom, iz RAŽ-a su obavijestili sve zainteresirane da u suradnji s tom tvrtkom iz Kozarske Dubice organiziraju prezentaciju koju će voditi predstavnici Carl Kuehne d.o.o. koji se bave organizacijom proizvodnje i otkupom ove kulture. – Otkup je zajamčen ugovorom, a isplata se vrši svakih sedam dana, odnosno po predanoj robi. Poduzeće Carl Kuehne d.o.o. nudi svakom kooperantu s kojim bi potpisao ugovor sadni materijal, gnojivo i zaštitna sredstva, sustav za navodnjavanje kap po kap, mulch foliju, savjetodavne usluge i edukaciju te organiziran otkup.

Novčano sudjelovanje

Zasnivanje proizvodnje obavlja se na površini od jednoga do dvaju duluma s mogućnošću podizanja proizvodnje na površini i većoj od dvaju duluma uz novčano sudjelovanje poljoprivrednika. Kultura nije zahtjevna za uzgoj i pogodna je za manja obiteljska gospodarstva. Mogući prinos po dulumu iznosi oko pet tona, dok je otkupna cijena 0,90 KM po kilogramu. Berba se obavlja svakih sedam dana, a u tijeku vegetacije moguće je do 10 berbi – objašnjavaju za Večernji list iz Razvojne agencije Žepče.

Inače, s obzirom na naše klimatološke uvjete, veljača se smatra optimalnim vremenom za sijanje navedene kulture. Kod ljutih papričica obično vrijedi pravilo da što je papričica ljuća, dulje klija i raste. Među vrstama koje jako dobro uspijevaju u našim klimatskim uvjetima je i – jalapeno./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte