UKRAJINSKI PREDSJEDNIK AMERIČKOM KOLEGI

ZELINSKIJ BIDENU: Recite nam jasno idemo li u NATO ili ne!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je da od američkog predsjednika Joea Bidena želi jasno “da” ili “ne” za plan pridruženja Ukrajine NATO-u.

“Ako govorimo o NATO-u i MAP-u (Akcijski plan za članstvo), zbilja bih želio dobiti (od Bidena) detalje – ‘da’ ili ‘ne'”, kazao je Zelenskij, referirajući se na status koji Ukrajina dugo traži.

Zemlje koje dobiju poziv za pristupanje MAP-u dobivaju status kandidata za članstvo.

“Moramo dobiti jasne datume i vjerojatnost toga za Ukrajinu”, kazao je na dan kada se održava samit lidera NATO-a u Bruxellesu. Kijev je izrazio nezadovoljstvo jer nije bio pozvan na taj sastanak.

U zajedničkom intervjuu za Reuters, AP i AFP, Zelenskij je rekao da je dobio obećanje da Biden neće koristiti Ukrajinu kao sredstvo za cjenkanje na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovoga tjedna. Pozvao je SAD da pruže gospodarsku potporu Ukrajini te je apelirao na Bidena i Međunarodni monetarni fond (MMF) da shvate ukrajinske probleme prije postavljanja “nepravednih reformskih zahtjeva”.

Zelenskij: Biden mi je rekao da nikad neće trgovati ukrajinskim interesima

Zelenskij je zatražio od članica NATO-a da ubrzaju pristup Ukrajine NATO-u, nakon dodatnih tenzija s Moskvom ove godine, zbog gomilanja dodatnih ruskih postrojbi i vojne opreme blizu ukrajinskih granica. Prema njegovim riječima, većina ruskih postrojbi tek se treba povući. Ukrajinski predsjednik procjenjuje da se povuklo oko 11 tisuća vojnika, dok ih je ostalo 95 tisuća.

Biden i Zelenskij razgovarali su telefonski prošloga tjedna, a Biden je pozvao ukrajinskog kolegu na sastanak u Bijeloj kući idućeg mjeseca. Zelenskij je kazao da žali što se nije susreo uživo s Bidenom prije susreta američkog i ruskog predsjednika.

“On (Biden) je rekao: ‘Neću nikada trgovati ukrajinskim interesima'”, kazao je Zelenskij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...