ŽELI POSTATI PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA? Komšokradica zatražio promjenu trase autoceste kroz RS kako bi se zaštitila imovina bošnjačkih povratnika

Drugi bošnjački član i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je danas potpredsjednika RS Ramiza Salkića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Milorada Dodika da učine zajedničke napore kako bi imovina povratnika u Kozarcu kod Prijedora ostala neoštećena, budući da predviđena trasa autoceste prelazi preko povratničke imovine u Kozarcu.

– Imajući u vidu da se tako postupilo i u slučaju imovine povratnika kod Modriče, smatram da bi se shodno tome moralo identično postupiti kada je riječ i o imovini povratnika u Kozarac.

Pozdravljam odluku da se trasa autoceste Banja Luka – Bijeljina izmjesti u dijelu trase koja prolazi kroz nekoliko povratničkih naselja u Modriči, kako ne bi došlo do rušenja kuća povratnika. Prema tome, očekujem da član Predsjedništva iz entiteta RS Milorad Dodik na isti način postupi u slučaju trase autoceste Banja Luka – Prijedor koja prolazi kroz bošnjačko povratničko naselje jer se predviđenom trasom ovo povratničko naselje presijeca dva puta i predviđeno je rušenje više privatnih stambenih objekata povratnika, rekao je drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Podsjećamo da je trasa autoceste koja je trebala ići preko kuća hrvatskih povratnika u Modriči promijenjena dogovorom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i Milorada Dodika.

Iz drugog u prvog bošnjačkog člana?

Zanimljivo je i simptomatično da drugi bošnjački član Predsjedništva tvrdi da su Hrvati u RS prodani i izdani, a nije digao svoj glas kada su se hrvatski povratnici na području Modriče pobunili jer je bilo predviđeno da trasa autoceste prolazi preko njihovih kuća što je predviđalo rušenje istih, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naravno da Hrvati iz Garevca pored Modriče nisu ni tražili pomoć “Zlatnog ljiljana”, niti im njegova pomoć treba. Zbog toga je dobro da se Komšić više i nema ambiciju predstaviti kao Hrvat u bilo kojoj prigodi. On dizanjem glasa protiv Dodika u cilju zaštite povratnika-Bošnjaka izražava otvorenu ambiciju da se iz drugog prometne u prvog bošnjačkog člana Predsjedništva. Jer, da je BiH normalna i uređena država ova tema bi bila predmetom razgovora bošnjačkih i srpskih političkih čelnika, a ne nikako platforma za ubiranje političkih poena od strane otimača hrvatske pozicije u tijelu koje je kolektivni šef države./HMS/

1 COMMENT

  1. Sve dobro napisano samo se ne slažem sa konstatacijom da je gos. Komšić drugi bošnjački član predsjedništva.
    Ako je dobio više glasova od gos. Đeferovića može samo biti prvi bošnjački član!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

Dodik uživa sa unucima, spustio se niz tobogan

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, snimljen je kako se spušta niz tobogan dok se igra s unucima.Snimak je na Twitteru objavio njegov sin...