ZELENSKI: Imamo neočekivanu brojčanu prednost nad Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Ukrajina ima “neočekivanu brojčanu prednost nad ruskom vojskom”. Zelenski je tijekom nedavnog intervjua njemačkom televizijskom kanalu ARD rekao da ukrajinska vojska ima najmanje 880.000 aktivnih pripadnika, što je znatno više od 617.000 vojnika za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna rekao da se bore u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik naveo je ovu brojku nakon što su ga pitali za mišljenje o muškarcima koji nisu mogli biti pozvani u vojsku jer su napustili zemlju nedugo nakon invazije 24. veljače 2022.

“Zahvalni smo onima koji su se vratili da obnove Ukrajinu”, rekao je Zelenski. “Imamo 880.000 vojnog osoblja, imamo milijunsku vojsku, uz 30 milijuna građana koji rade, možda čak i više”, rekao je. “Ne mogu sa sigurnošću reći jer ne znamo: 6.5 do 7.5 milijuna ljudi je otišlo od početka”, dodao je.

Tvrdnja Zelenskog uvelike se razlikuje od brojke koju je naveo u objavi na Telegramu 12. prosinca, kada je rekao da se protiv Rusije bori gotovo 600.000 vojnika “različitih rodova vojske”.

Platforma za prikupljanje i analizu podataka Statista procjenjuje da ukrajinska vojska od ovog mjeseca broji oko 900.000 pripadnika. Kažu da Rusija ima vojne snage od 1.32 milijuna, uključujući osoblje koje nije raspoređeno u Ukrajini.

Vladislav Seleznev, bivši šef tiskovne službe Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, tvrdio je u intervjuu za ukrajinski list TSN u studenom da u ukrajinskim oružanim snagama ima 1.3 milijuna ljudi. Ukrajina tvrdi da je Rusija tijekom rata ostala bez 350.000 vojnika. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prošlog je mjeseca ustvrdio da je Ukrajina izgubila ukupno 383.000 vojnika./HMS/

1 COMMENT

  1. Da, imas vojsku koja gubi na bojnom polju; i upravo se spremas da smjenis Zaluzhnog.
    Smjena generala na celu ukrajinske vojske najbolje govori o ratnoj situaciji u Ukrajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img