ODBJEGLI DIREKTOR HNK DINAMO

Zdravko Mamić pravomoćno osuđen na 6, 5 godina zatvora, za utorak najavio pressicu u Mostaru

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je u ponedjeljak presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli direktor HNK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Uz to, Vrhovni sud RH je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zloupotrebu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, priopćio je Vrhovni sud Hrvatske.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je Vrhovni sud Hrvatske u priopćenju u kojem navodi samo inicijale optuženika.

Vrhovni sud je RH navodi da je odbio optužbu Državnog odvjetništva koje se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića pojasnivši da se imovina stečena krivičnim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. rujna 2009. godine.

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostupanjska presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva milijuna kuna, od Zdravka Mamića 52 milijuna kuna, a od Vrbanovića 25 milijuna kuna.

Vrhovni sud RH je precizirao da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

”Stupanj krivnje kod svih optuženika je visok. Pogibeljnost ovih kaznenih djela je nedvojbeno velika kako s aspekta korumpiranja poreznog inspektora, tako i zbog izuzetno visokih iznosa stečene imovinske koristi, odnosno prouzrokovanja štete”, ocijenio je Vrhovni sud.

Sud je porezniku Pernaru kao olakšavajuću okolnost cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je otac troje maloljetne djece, dok je kao otežavajuće uzeto “narušavanje ugleda javnih službi te povjerenja građana u njihovo funkcioniranje”.

Vrhovni sud RH je istaknuo da je Zdravku Mamiću pri odmjeravanju kazne pravilno cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dok mu je kao otežavajuća okolnost cijenjena upornost u počinjenju krivičnog djela i pokušaj prikrivanja svog ponašanja. Sud je precizirao da je Zdravko Mamić sačinjavao podneske kojim su se očigledno instruirali svjedoci o načinu kako bi oni trebali iskazivati na sudu.

Zoranu Mamiću i Damiru Vrbanoviću je kao olakšavajuća okolnost cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dodao je Vrhovni sud.

Najviši sud smatra da ove kazne nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja, prenosi “Fena”.

Mamić: Sutra ću sve otkriti

Mamić će u utorak održati konferenciju za medije u hotelu “Mepas” u Mostaru, što je potvrdio u izjavi za “Dnevni avaz”.

Povod za konferenciju za medije je odluka Vrhovnog suda Hrvatske, koji je potvrdio u većem dijelu osuđujuću presudu za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamić je rekao da poziva sve medije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na konferenciju koja je zakazana u 13 sati.

“Sutra ću sve otkriti”, kratko je kazao Mamić za “Avaz”./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img