Hrvatski Medijski Servis

ZBOG PRIMANJA MITA Bivši peruanski predsjednik Toledo uhićen u SAD-u

Bivši peruanski predsjednik Alejandro Toledo (2001. – 2006.) kojeg Lima optužuje za korupciju u aferi Odebrecht i želi da ga Sjedinjene Države, gdje boravi, izruče, uhićen je jučer, priopćilo je peruansko državno odvjetništvo.

“Ministarstvo pravosuđa obavještava preko svog odjela za međunarodnu pravnu suradnju da je bivši predsjednik Alejandro Toledo Manrique uhićen jutros radi izručenja iz SAD-a”, piše u objavi ministarstva pravosuđa na Twitteru. “Bivši predsjednik se prvi put pojavio pred sjevernoameričkim sudom u okviru postupka radi njegova izručenja”, dodaje ta ustanova.

Primanje mita od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht

Peru je u svibnju 2018. uputio SAD-u zahtjev za izručenje 73-godišnjeg Toleda pod sumnjom da je od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht primio mito u iznosu 20 milijuna dolara, što je u središtu velikog skandala u peruanskoj i latinoameričkoj političkoj klasi.

Odebrecht je tijekom više od deset godina potrošio 788 milijuna dolara u desetak latinoameričkih zemalja kako bi dobio poslovne ugovore, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. Tvrtka je priznala da je u Peruu od 2005. do 2014. isplatila 29 milijuna dolara mita./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte