ZBOG NEZAKONITE PODJELE 450 000 KM Tužiteljstvu BiH dostavljena kaznena prijava protiv Denisa Zvizdića

Tužiteljstvu BiH dostavljena je kaznena prijava protiv Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, i Džemaila Ćibe, direktora Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, zbog Odluke o odobravanju sredstava tekuće pričuve u iznosu od 450.000 KM.

Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlasti dok Ćibu terete za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor Ureda za zakonodavstvo morao znati da je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće pričuve nezakonit, pišu Nezavisne novine.

Suština je u tome da je odluka koja je usvojena 5. kolovoza suprotna Zakonu o financiranju institucija BiH i Odluci o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblju srpanj – rujan, a u prilog tome ide i činjenica da je Ministarstvo financija i riznice BiH dalo negativno mišljenje na tu odluku.

U Zvizdićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje jesu li upoznati s kaznenom prijavom, ali su istaknuli da nije sam predsjedatelj Vijeća ministara donio odluku.

“Odluku je donijelo Vijeće ministara kao kolektivno tijelo i za nju su glasovali svi ministri, uključujući i Vjekoslava Bevandu, ministra financija i riznice BiH”, rekla je Amela Mulavdić, savjetnica za medije u Zvizdićevom kabinetu.

Prema Zakonu o financiranju institucija BiH, ukoliko proračun ne bude usvojen do 31. Ožujka, dopušteno je realizirati samo sredstva neophodna za funkcioniranje institucija BiH, a da su suprotno tome odlukom sredstva odjeljenja vjerskim zajednicama, sportskim klubovima i za kapitalne projekte određenih općina.

Iz prijave je vidljivo da je i sama dodjela sredstava općini, u ovom slučaju općinama Lopare (40.000 KM), Sokolac (110.000 KM), Hadžići (30.000) i Novi grad Sarajevo (30.000 KM) iz proračunske pričuve sporna s obzirom na to da je člankom 17. Zakona o financiranju institucija BiH jasno propisano kome se mogu dodijeliti ta sredstva.

“Dodjela sredstava općinama kao upravnim razinama koji se financiraju iz proračuna ne bi bila dopuštena ni da je proračun za tekuću godinu usvojen”, navodi se u prijavi.

Iz nekoliko izvora iz Vijeća ministara BiH Nezavisnima je potvrđeno da je i prije sjednice Vijeća ministara na kojoj je usvojena sporna odluka bilo riječi o tome da je ona nezakonita, jer su institucije BiH na privremenom financiranju, ali i zbog toga što se novac iz proračunske pričuve dodjeljuje općinama.

Zanimljivo je da je Ministarstvo financija i riznice BiH negativno mišljenje dalo na odluke o odobravanju sredstava proračunske pričuve na iznos od 600.000 KM, koliko je prvobitno bilo planirano da se podijeli, ali da je na kraju taj iznos smanjen jer se ispostavilo da su raspoloživa sredstva “svega” 557.450 KM.

“Polazeći od konstatiranog nedovoljnog preostalog ukupnog iznosa proračunske pričuve, te imajući u vidu da se financiranje institucija BiH vrši na privremenoj osnovi, izvješćujemo predlagatelja da Ministarstvo financija i riznice BiH ne može dati pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz proračunske pričuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu”, navedeno je u mišljenju Ministarstva financija i riznice.

Nakon što je konstatirano da nema dovoljno novca, prvobitna odluka koja je bila na iznos od 600.000 KM je izmijenjena na 450.000 KM, a sporno je i to što je naknadno, odnosno 7. kolovoza, dakle dva dana poslije usvajanja sporne odluke, od Ministarstva financija i riznice BiH ponovo zatraženo mišljenje, ali sada na iznos od 450.000 KM.

“Dakle, na izmijenjeni iznos za isti sadržaj odluke zatraženo je mišljenje nakon njenog donošenja, ne prije, kako to zakon propisuje”, navodi se u prijavi protiv Zvizdića i Tužiteljstvu BiH predlaže da se od Suda BiH zatraži određivanje privremene mjere kojom bi se spriječila realizacija nezakonite odluke i time zaštitio proračun institucija BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...