Zbog izvještavanja o aferi, Turkish Airlines zaprijetio TV1 ukidanjem reklama

TV1 je večeras u svom najgledanijem terminu (Dnevnik TV1) objavila da je raskinula suradnju s turskom aviokompanijom Turkish Airlines. Naime, TV1 je u proteklom razdoblju objavila niz priloga u kojima se kritički osvrnula na nepoštivanje ugovora Turkish Airlinesa prema bh. partneru BH Airlinesu.

Turskoj kompaniji zasmetali su prilozi u kojima su objavljeni službeni dokumenti ugovora dvije aviokompanije, ali i izjave sagovornika koji su govorili za TV1 pa i intervju kojeg je ovoj kući dao federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić. Stoga je Turkish Airlines obavijestio marketing TV1 da „ukoliko žele nastaviti suradnju u obliku reklamiranja ove kompanije na TV1“ da informativni program televizije mora prestati s istraživanjem navedene teme i objavama informacija koje Turkish Airlines smatra štetnim za kompaniju. Iz TV1 su odbili pristati na ovu „ponudu“ turske kompanije i večeras službeno objavili da ne pristaju na ucjenjivačke uvjete koji su im ponuđeni. U priopćenju redakcije Informativnog programa TV1 stoji:

-Redakcija infoirmativnog programa naše televizije u proteklom je razdoblju objavila niz izvještaja o tome kako je Turkish Airlines neispunjavajući obveze iz ugovora o partnerstvu za četiri godine gotovo uništio BH Airlines. I danas je zbog Turaka BiH prinuđena gasiti i onaj mali broj linija na kojima prometuju naši zrakoplovi. Naši izvještaji bili su potkrijepljeni činjenicama i izjavama nadležnih iz kojih se mogao izvući samo jedan istinit zaključak – da je TURKISH AIRLINES SLOMIO KRILA JEDINOJ BH. AVIOKOMPANIJI. A da smo bili potpuno upravu potvrdila je i sama turska aviokompanija, koja je obavijestila TV1 da ima namjeru raskinuti ugovor o reklamiranju na našoj televiziji. Možda ćemo zbog istinitih informacija platiti ekonomski ceh, ali nas u objavljivanju istine neće zaustaviti .

Turksih Airlines je, uz Bajramsku čestitku, obavijetio marketing naše kuće da su u ovj kompaniji bili veoma zadovoljni suradnjom sa TV1 od njenog početka. No da su isto tako u zadnjih par mjeseci veoma razočarani zbog negativnih objavljivanja vijesti na TV1 usmjerenih protiv Turkish Airlinesa. Direktor Turkish Airlinesa Salih Kansu u svom e-malu dalje navodi:

KANSU: Kao dobra volja s naše strane, te kako bi se naša suradnja nastavila, od TV1 zahtijevamo da Turkish Airlinesu pošalje službeno pismo isprike, te da pristajete da potpišemo aneks na postojeći ugovor sa sljedećom stavkom: “Turkish Airlines ima pravo da samostalno okonča suradnju s TV1 bez ikakvih posljedica ako TV1 objavi ili napravi bilo kakve vijesti, prilog i intervju koji može naštetiti ugledu Turkish Airlinesa ili ga uništiti”.

Odgovor marketing službe TV1 bio je jasan – što se tiče suradnje dvije kompanije, ispoštovane su sve odredbe aktualnog Ugovora, i nije bilo kršenja niti jedne njegove stavke.

MARKETING TV1: Nadamo se da znate da mi nismo medij u kojem se može kupiti informacija ili “mir”. Naša obveza prema društvenoj zajednici je da prenosimo točne i provjerene informacije, a ako se vaša kompanija našla u toj priči, to stvarno nije do nas. Mi samo objektivno radimo svoj posao.

Također, nije nam bilo jasno za što konkretno Turkish Airlines traži ispriku. Niti na jedan prilog koji smo objavili ova aviokompanija nije uputila demanti, niti su tijekom pripreme priloga bili spremni govoriti za TV1 i tako iznesiti svoju stranu priče. Što se tiče klauzule u Ugovoru u kojoj Turkish Airlines zapravo traži da ukoliko nastavimo sa suradnjom ne smijemo objaviti niti jednu informaciju koja je suprotna interesima turske kompanije – Radi se o ničemu drugom do klasičnoj ucjeni na koju dakako nećemo pristati. Prema Turkish airlinesu su ispoštovane sve stavke Ugovora, i ova je kompanija imala svoj reklamni prostor u našim marketinškim minutama i to nema niti smije imati bilo kakve veze s objavljivanjem priloga u informativnim minutama Dnevnika ili vijesti na TV1. Naime, osim što je suprotno zakonu nije ni sukladno osnovnim postulatima novinarske profesije. Sa zadovoljstvom zato prekidamo suradnju s Turkisha airlinesom , na ucjene ne pristajemo , slobodu objave informacije na TV1 ne može se kupiti. Istraživajući ovaj sramni slučaj uništavanja BH Airlinesa vodili smo se interesima javnosti i zaštite prava bh kompanije, a ne sopstvenim ekonomskim interesima. Tako ćemo i nastaviti.

Ovo nije prvi put da pojedine turske kompanije prave pritiske na uređivačku politiku naše tv kuće s ciljem favoriziranja svojih političkih prijatelja u BIH.

Svima njima, brojnim marketinškim mešetarima, stranim i domaćim, koji ucjenama i pritiscima pokušavaju uništiti kredibilitet naše kuće sa zadovoljstvom možemo poručiti da naša gledansot, utjecaj i respekt kod gledatelja svakodnevno raste. Upravo zbog toga nećemo dozvoliti da budemo igračka političkih i ekonomskih lobija. U konkretnom pokušaju Turkish Airlinesa da se ekonomski obračuna s TV1, ukidanjem reklama, uspjet će im samo da ukinu svoju reklamu. Raskidanje ugovroa, u vremenu kada se cijela medijska industrija u BiH nalazi u teškoj situaciji, donekle će nanijeti štetu poslovanju naše kuće. Međutim, ono što je važnije neće ugroziti naše moralne kriterije i kredibilitet kojeg smo stekli kod naših gledatelja i koji po svaku cijenu namjeravamo očuvati.”, navodi TV1.

Najnovije